Linja-auto- ja taksiyhtiöt varautuvat junaliikenteen seisaukseen – koko taksikalusto liikkeellä tiistaina

Linja-auto- ja taksiyhtiöissä on varauduttu Veturimiesten liiton ensi viikon mielenilmaukseen.

Junaliikenne pysäytetään vaiheittain maanantaina kello 18 alkaen. Tiistaiaamuna junaliikenne on täysin poikki Venäjän-junia lukuun ottamatta. Veturinkuljettajat palaavat töihin tiistain ja keskiviikon välisenä yönä.

Onnibus on varautunut lisäämään kapasiteettia sitä mukaa kun kysyntä kasvaa.

– Ainahan se on niin, että jos meidän bussit meinaavat täyttyä, me lisäämme kapasiteettia. Näin tehdään myös tiistaina, mikäli vuorot tulevat täyteen. On jo ollut näkyvissä, että ihmiset ovat lähteneet varaamaan etukäteen, Onnibusin toimitusjohtaja Lauri Helke kertoo.

Helke sanoo, että tiistai on normaalisti bussiliikenteessä viikon hiljaisin päivä, erityisesti nyt kun koululaiset ovat palanneet lomilta.

– Sinänsä hyvä, että lakko sattuu tiistaille, koska niitä tyhjiä penkkejä on enemmän tarjolla.

Myös Pohjolan Liikenne on valmis lisäämään vuoroja jonkin verran kahdella vilkkaimmalla reitillään Turun ja Helsingin sekä Helsingin ja Kuopion välillä.

– Tällä aikataululla ei tietysti hirveästi voida tehdä, mutta pyritään varautumaan lisäkysyntään niillä resursseilla, mitä meillä on, Pohjolan Liikenteen toimitusjohtaja Heikki Alanko sanoi.

Takseja reilusti lisää

Lakosta aiheutuu merkittäviä ongelmia pääkaupunkiseudun työmatkaliikenteeseen.

Helsingin seudun taksien tilausvälitysyhtiöt pyrkivät saamaan tiistaina ajoon koko kalustonsa.

Taksi Helsingillä on noin 1 300 taksia. Jos se saa kaikki ajoon, lisäystä on normaaliin tiistaihin verrattuna useita satoja takseja.

– Pyritään vastaamaan koko kalustolla tähän haasteeseen, Taksi Helsingin toimitusjohtaja Jari Kantonen sanoo.

Lähitaksilla autoja on noin 1 250. Yhtiön toimitusjohtajan Juha Pentikäisen mukaan kokemukset julkisen liikenteen lakoista vaihtelevat.

– Joskus seisaukset aiheuttavat kysyntäpiikkejä, mutta muunkinlaisia kokemuksia on. Ihmiset ovat kekseliäitä, tekevät omia järjestelyjään ja pitävät etäpäiviä, Pietiläinen kertoi.

Mielenilmaus on toteutumassa

Veturimiesten liitto järjestää mielenilmauksen vastalauseena raideliikenteen uudistukselle, jossa henkilöliikenne avataan vaiheittain kilpailulle. Liiton mukaan mielenilmaus perutaan vain, jos hallitus on valmis arvioimaan uudelleen kilpailuttamisen maalia.

Liiton puheenjohtaja Tero Palomäki kertoi perjantaina, että näillä näkymin mielenilmaus on toteutumassa.

– Valtion puolelta tai kenenkään muunkaan puolelta ei ole kuulunut mitään, eli kyllä tämä varmaan toteutuu.

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja