Mainos

Limsavero kaksinkertaistuu – näin ministeriö perustelee

Hallitus aikoo kaksinkertaistaa sokeripitoisten juomien valmisteveron ensi vuoden alussa. Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitoa harmittaa veronkorotuksen perusteleminen nyt terveyssyillä. Valtiovarainministeriön mielestä uuden ja vanhan veron perusteiden välillä ei ole ristiriitaa.

Makeisveroon on tulossa muutoksia ensi vuoden alussa. Hallitus haluaa nostaa tällä kertaa kuitenkin vain sokeripitoisten virvoitusjuomien valmisteveroa.

Uuden veronkorotuksen jälkeen sokeria sisältävien juomien verotus kaksinkertaistuisi nykyisestä. Mehujen ja limsojen hinnat nousisivat lähes kymmenen prosenttia.

Kivennäisvesien verotus säilyisi vastaisuudessakin ennallaan, sillä uudistuksella pyritään suosimaan sokerittomia tuotteita.

Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitto on näreissään siitä, että hallitus perustelee veronkorotusta nyt terveyssyillä. Liiton mukaan aiemmin perusteluna on käytetty miljoonien eurojen verotuottoja.

Valtiovarainministeriössä ei nähdä ristiriitaa uuden ja vanhan veron perusteiden välillä.

– Lähtökohdiltaan vero on edelleen fiskaalinen, eli veron tarkoitus on verotulojen kartuttaminen. Korotusten kohdistumisessa on kuitenkin pyritty suosimaan vähäsokerisia virvoitusjuomia terveellisen ravitsemuksen edistämiseksi, Valtiovarainministeriön vero-osaston finanssisihteeri Sanna Ala-Mantila selvittää.

Ei uusia tuotteita makeisveron piiriin

Nykyään niin sanotun makeisveron – eli makeisten, jäätelön ja virvoitusjuomien valmistusveron – piiriin kuuluvat karamellit, makeisten kaltaiset valmisteet, suklaa ja kaakaota sisältävät tuotteet sekä jäätelö ja mehujää. Lisäksi valmisteveroa kannetaan alkoholittomista tai vain vähän alkoholia sisältävistä juomista, kuten mehuista, limonadeista, kivennäisvesistä ja kahvijuomista.

Ala-Mantila kertoo, että uusi korotus nostaisi sokeria sisältävien virvoitusjuomien verotusta 11 sentistä 22 senttiin litralta. Toisaalta esimerkiksi nykyisin veron ulkopuolella olevien leivonnaisten ja jugurttien verotukseen ei ole tulossa näillä näkymin muutoksia.

Hallitutuksen tuore luonnos makeisveroksi on lausuntokierroksella elokuun puoleen väliin saakka. Sen jälkeen luonnos käsitellään budjettiriihessä, josta se siirtyy eduskunnan käsiteltäväksi. Uuden veron on tarkoitus tulla voimaan ensi vuoden alussa.

Asiasta uutisoi ensimmäisenä Turun Sanomat.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja