Liittouma pyysi YK:ta purkamaan Irak-pakotteita

Yhdysvallat ja Britannia pyysivät tänään YK:n turvallisuusneuvostoa tukemaan liittouman sotatoimia Irakissa ja lopettamaan Irakin vastaiset talouspakotteet. Liittouma pyrkii myös siihen, että Irakin jälleenrakennusta voitaisiin rahoittaa paikallisilla öljyvaroilla. Yhdysvallat toivoo, että lisäksi Irakin öljymyynnistä Kuwaitille menevää osuutta vähennettäisiin 25 prosentista viiteen prosenttiin. Irak maksaa korvauksia tunkeutumisestaan Kuwaitiin vuonna 1990.

Yhdysvallat ja Britannia luovuttivat 15-jäseniselle turvaneuvostolle päätöslauselmaluonnoksen, joka antaisi liittoumalle hallintaoikeuden Irakin talouteen vuodeksi. Irakissa olevat amerikkalaiset ja brittiviranomaiset tekisivät puolestaan yhteistyötä pian muodostettavan väliaikaishallituksen kanssa. Ehdotuksen mukaan Irakin keskuspankin alaisuuteen perustettava tukirahasto suuntaisi varoja muun muassa humanitaarisiin kohteisiin, jälleenrakentamiseen ja aseidenriisuntaan. Elimeen kuuluisi myös YK:n, Maailmanpankin ja Kansainvälisen valuuttarahaston edustajia. Heidän tehtävänään olisi valvoa, että raakaöljyä, öljytuotteita ja kaasua myydään vallitsevilla markkinahinnoilla.

Yhdysvallat tunnusti myös Geneven sopimusten velvoitteet, jotka koskevat muun muassa sotavankien asemaa. Turvallisuusneuvoston puheenjohtaja ja Pakistanin YK-lähettiläs Munir Akram arvioi, että Yhdysvallat ja Britannia joutuvat vielä selventämään joitakin kohtia lauselmassaan. Akramin mukaan turvaneuvosto alkaa työstää tekstiä vasta ensi viikolla.

Yhdysvallat ja Britannia odottavat, että turvallisuusneuvoston muut pysyvät jäsenmaat Kiina, Ranska, Venäjä haluavat välttää samanlaista kiistelyä kuin edellisistä Irak-lauselmista ja hyväksyvät luonnoksen kesäkuun alkuun mennessä tehtyään siihen joitakin muutoksia. Etenkin Ranska ja Venäjä ovat vaatineet YK:lle keskeistä roolia Irakin jälleenrakennuksessa. Ranskan presidentti Jacques Chirac vakuutti tänään olevansa valmis keskustelemaan Yhdysvaltain suunnitelmasta ja suhtautuvansa "rakentavasti ja avoimesti" pakotteiden osittaiseen poistamiseen. Hänen mukaansa Ranska kannattaa talouspakotteiden jäädyttämistä mutta vastustaa niiden lopullista kumoamista.

(MTV3-STT)

(Kymmenen uutiset 09.05.2003)

Lue myös:

    Uusimmat