Liikenteessä voi näkyä kesällä erikoisia vaahtohattaroita – tiedätkö, mistä ne varoittavat?

Teiden keltaiset viivat muuttuvat valkoisiksi 1:01
Teiden keltaiset sulkuviivat muuttuvat uuden tieliikennelain myötä valkoisiksi. Aiheesta lisää Autoliiton videolla.

Tien päällä tulee tänäkin kesänä varautua päällystysurakoiden lisäksi myös tiemerkintäkoneisiin. Koneiden käyttöä on tehostettu, jotta tieliikennelain vaatimat muutokset saadaan tehtyä pian päättyvän siirtymäajan puitteissa.

Uusi tieliikennelaki astui voimaan kesäkuussa 2020. Se piti sisällään lukuisia muutoksia, joista osa herätti kriittisiäkin näkemyksiä.

Yksi paljon puhuttanut muutos oli teiden keltaisten sulkuviivojen muuttuminen valkoisiksi. Moni on uusiin valkoisiin sulkuviivoihin jo törmännytkin, mutta vielä toistaiseksi käytössä on ollut myös vanhoja keltaisia.

Uusiin sulkuviivoihin siirtymiseksi annettiin kolmen vuoden siirtymäaika, joka päättyy kesäkuussa 2023 eli noin vuoden päästä.

Väyläviraston tieliikenteen ohjauksen asiantuntija Tuomas Österman kertoo viraston torstaisessa tiedotteessa, että koska tiemerkintöjä ei voida tehdä lumisena aikana, on loputkin sulkuviivat maalattava valkoisiksi käytännössä vielä tämän vuoden aikana

– Muutoksia on kuitenkin tehty laajasti jo kahtena edellisenä kesänä, ja uudet merkinnät on tehty valkoisella lain voimaantulosta lähtien, Österman sanoo.

Varo vaahtoa!

Viivoja maalataan tiemerkintäkoneella, jonka kohtaaminen liikenteessä edellyttää kuljettajalta valppautta.

– Autoalustaiset tiemerkintäkoneet liikkuvat viivamerkintöjä tehdessään melko suurella nopeudella, mutta kuitenkin muuta liikennettä hitaammin. Autoilijoiden on syytä pitää oma nopeutensa tilanteen tasalla sekä säilyttää riittävät turvavälit työkoneeseen, Österman muistuttaa tiedotteessa.

Väylävirasto huomauttaa, että vähäliikenteisillä tieosuuksilla uusista tiemerkinnöistä varoitetaan vaahtohattaroilla. Vaahto kertoo, että tiemerkintä on vielä märkä, eikä sen päältä kannata ajaa.

Lähde: Väylävirasto

Lue myös:

    Uusimmat