Onko sinullakin peppu hellänä mökkireissun jälkeen? Tästä "nimismiehen kiharat" ovat saaneet nimensä

Näyttävätkö nämä kuopat tutuilta? Lumeton ja märkä talvi saa tiet pahaan kuntoon 3:33
Näyttävätkö nämä kuopat tutuilta? Esimerkiksi lumeton ja märkä talvi voi saada tiet pahaan kuntoon, eikä kaikkia vaurioita saada korjattua ennen seuraavaa talvea, jolloin kierre on valmis.

Sorateitä ajavien riesana ovat monesti niin sanotut nimismiehen kiharat.

Nimismiehen kiharoiksi kutsutaan soratiehen syntyvää aaltoilevaa kuoppien sarjaa, joka voi tärisyttää autoa kovastikin ja aiheuttaa epämukavia tuntemuksia takalistoon.

Nimitys "nimismiehen kiharat" on perua vuosilta 1918–1948, jolloin lääninhallitusten nimismiehet vastasivat pienempien teiden kunnosta. Syyttävä sormi tien huonosta kunnosta osoittaa ikään kuin nimismieheen, joka ei ole hoitanut hommiaan toivotulla tavalla.

Autojen renkaita ja jousituksia kiusaavien muodostelmien synty ei ole aivan yksinkertainen.

Destian infrahoidon Etelä-Suomen yksikön johtaja Marko Vasenius kertoi Ylen haastattelussa vuonna 2010, että ilmiö syntyy, kun lämpimällä ja kuivalla säällä liikenteen voimasta autot renkaat irrottavat tien kulutuskerroksesta kaikkein hienoimman osan joka kasaantuu pieneksi mäeksi.

Destia itse kertoo, että kiharat syntyvät luonnonvoimien edessä antautuvien teiden ja tiellä liikkuvien ajoneuvojen yhteistyöllä.

– Routa raastaa tietä rei'ittäen pintaa kuin supersankari kumpupilviä, autot taas saapuessaan rullaavat kuivalla kelillä pehmeän alustan mutkalle. Jokainen auto kantaa kortensa kekoon ja pian ovat kumipyörien papiljotit kihartaneet nimismiehen kutrit kurville, Destia sanailee vuonna 2017 julkaistussa artikkelissaan.

Tiede-lehti kertoi vuonna 2006, että kiharoita tuottaa auton jousituksen aiheuttama tärinä, joka johtuu esimerkiksi kuopasta, irtokivestä tai jarrutuksesta.

– Tärinän vuoksi auton pyörät sutivat huomaamatta ja tien pinta kuluu tietyistä paikoista enemmän kuin toisista, lehden nettiartikkelissa kerrotaan.

Lähteet: DestiaYle, Tiede

Lue myös:

    Uusimmat