Tiemerkinnät menevät uusiksi – keltaiset viivat jäävät historiaan

Teiden keltaiset viivat muuttuvat valkoisiksi 1:01
Teiden keltaiset viivat muuttuvat pääosin valkoisiksi. Katso Autoliiton videolta, millaisia muutokset käytännössä ovat.

Sen jälkeen, kun uusi tieliikennelaki on astunut voimaan kesäkuun alussa, tullaan teiden varoitus- ja sulkuviivat maalaamaan jatkossa aina valkoisiksi.

Kesäkuun alusta alkaen keltaisia tien pituussuuntaisia tiemerkintöjä käytetään enää vain tilapäisissä liikennejärjestelyissä eli käytännössä niihin törmää tulevaisuudessa lähinnä tietyömailla.

Muuten aiemmin keltaiset varoitus- ja sulkuviivat sekä sulkualueet maalataan jatkossa valkoisella. Jos samanaikaisesti on näkyvissä keltaisia ja valkoisia pituussuuntaisia merkintöjä, noudatetaan keltaisia.

Uhka vai mahdollisuus?

Autoliiton koulutuspäällikön Teppo Vesalaisen mukaan muutokseen liittyy myös riskejä. Esimerkiksi talvisella maantiellä keltainen sulkuviiva erottuu huomattavasti valkoista paremmin.

– Tokihan lumi on tietyillä keleillä peittänyt keltaisetkin tiemerkinnät, mutta todennäköisyys keltaisen erottumiselle lumen keskeltä on kuitenkin valkoista suurempi, Vesalainen huomauttaa.

Hän peräänkuuluttaa tarkkuutta myös autoilijoilta, sillä suorallakin tiellä voi olla käytössä sulkuviivoja esimerkiksi vaarallisten tai vaikeasti havaittavien risteysten vuoksi.

Yksi- vai kaksisuuntainen katu?

Aiemmin hyvänä keinona erottaa yksi- ja kaksisuuntaiset kadut toisistaan on toiminut kyseisellä kadulla olevan sulkuviivan väri.

Uuden lain myötä keltaiset sulkuviivat sekä sulkualueet merkitään valkoisella myös kaksisuuntaisilla teillä. Tämä tuo oman haasteensa yksisuuntaisen kadun tunnistamiseen.

Näin tunnistat jatkossa yksisuuntaisen kadun 1:13
VIDEO: Näin tunnistat yksisuuntaisen kadun uuden tieliikennelain tultua voimaan.

Yksisuuntaisen tien tunnistettavuuden parantamiseksi otetaankin kesäkuun alusta alkaen vanhojen yksisuuntaista tietä ilmaisevien liikennemerkkien rinnalle käyttöön myös ajosuuntaan paremmin näkyvät merkit. Tätä uutta merkintätapaa käytettäneen Vesalaisen mukaan ainakin silloin, kun kaksisuuntainen tie muuttuu yksisuuntaiseksi. 

Varoitus- ja sulkuviivojen sekä sulkualueiden väritys ei vaihdu heti uuden tieliikennelain tultua voimaan, vaan niiden muuttamisen siirtymäaika on kolme vuotta.

Lue myös:

    Uusimmat