Liikenneturva kuolonturmista: Lisää poliisivalvontaa syrjäseuduille

Liikenneturva kaipaa syrjäseuduille lisää poliisivalvontaa liikennekulttuurin parantamiseksi. Järjestö korostaa myös vanhempien vastuuta. 

Pohjanmaalla Toholammilla sattuneet kaksi kuolonturmaa ovat herättäneet keskustelua syrjäseutojen liikennekulttuurista ja moottoriajoneuvoja ihannoivasta ilmapiiristä.

Maaseudulla erilaiset moottoriajoneuvot kuuluvat arkeen ja usein lapset tottuvat vanhempien suostumuksella käyttämään niitä jo paljon ennen sallittua ikää.

"Kyllä ihmiset ymmärtää, että jos siellä ei ole poliiseja näkynyt pariin vuoteen, niin mitä se tarkoittaa sen kiinnijäämisriskin kannalta."

– Itsekin maalla kasvaneena tiedän kyllä, että siellä on yleisempää ajella pienestä pitäen kaikenlaisilla laitteilla. Kotipihasta voi löytyä krossipyörä, mönkijä, moottorikelkka, peltoauto tai metsäautotieauto ja kaikkea muuta, Liikenneturvan koulutuspäällikkö Antero Lammi luettelee valikoimaa.

Lammi kaipaakin lisää poliisivalvontaa, että ajoneuvoihin ja liikenteeseen liittyviä sääntöjä noudatettaisiin paremmin.

– Kyllä poliisin täytyy välillä näkyä myös siellä syrjäisemmällä tiellä, että ihmisillä tulee sellainen olo, että ai täälläkin täytyy mennä sääntöjen mukaan, Lammi arvioi.

Lammin mukaan on päivänselvää, että sääntöjä aletaan soveltaa, jos niitä ei ole kukaan valvomassa.

– Kyllä ihmiset ymmärtää, että jos siellä ei ole poliiseja näkynyt pariin vuoteen, niin mitä se tarkoittaa sen kiinnijäämisriskin kannalta, Lammi selittää.

Vastuu vanhemmilla

Lammilla on selkeä näkemys siitä, kenellä vastuu laitteiden käytöstä on.

– Vastuu on vanhemmilla. Niin kauan kuin lapset on alaikäisiä, on vanhempen vastuulla huolehtia asioista sillä tavalla, että heillä ei ole käytössä sellaisia laitteita, joita he eivät saa ajaa. Kyllä se on asia, johon eväät saadaan kotoa, Lammi toteaa.

Lammi korostaa, ettei moottoriajoneuvojen kanssa puuhastelussa ole sinällään mitään väärää.

– Se on myös osa vapaa-ajan viettoa ja sellaista maaseudun elämisen tapaa. En minä sitä pahana ilmiönä pidä. Siinä on paljon hyviä puolia, mutta vanhempien täytyy osata asettaa sille turvalliset rajat, Lammi pohtii.

Kampanjat hätkähdyttävämmäksi?

Liikenneturva on kampanjoinut liikenneturvallisuudesta vuosikymmeniä. Pitäisikö kampanjatyyliä muuttaa hätkähdyttävämpään suuntaan, että viesti tavoittaisi myös kovapäisemmät maanteiden kuninkaat?

Lammi ei usko yksittäiseen taikakeinoon. Hänen mukaansa ratkaisu on monen asian summa.

– Erilaiset viestit uppoavat erilaisiin ihmisiin.  Valistuksesta ei löydy sellaista taikakeinoa, joka toimisi aina ja kaikissa tilanteissa. Näihin ilmiöihin voidaan vaikuttaa vain monilla eri keinoilla yhdessä: yksi on poliisivalvonta ja yksi on se, että me nostamme ilmiöitä valistuspuolella esiin ja kerromme riskeistä realistisesti. Sitten on vanhempien herättely huomaamaan oma roolinsa, Lammi toteaa.





Lue myös:

    Uusimmat