Liike nytin Hjallis Harkimo tylyttää EU:n elpymispakettia: "Vain pääsylippu EU:n pöytiin" – näin SDP:n Matias Mäkynen vastaa kritiikkiin

Debatti: Näin EU:n elvytysrahat tulisi Suomessa käyttää 10:27
Katso koko väittely yllä olevalta videolta!

Suomen osallistuminen EU:n mittavaan 750 miljardin euron elpymispakettiin on Suomelle vain pääsylippu EU:n pöytiin, toteaa Liike nytin puheenjohtaja, kansanedustaja Harry "Hjallis" Harkimo.

Harkimo ja hallituspuolue SDP:n varapuheenjohtaja, kansanedustaja Matias Mäkynen väittelivät MTV:n Uutisaamussa elpymispaketin hyödyistä ja kannattavuudesta. Katso koko väittely yllä olevalta videolta!

Tämän hetken tiedon mukaan Suomi saa elpymispaketista kaikkiaan 2,1 miljardia euroa, mutta lopullinen määrä selviää vasta kesällä 2022.

– Koko paketti on 750 miljardia euroa ja meille tulee 2,1 miljardia, niin onhan se naurettavan vähän. Ei sitä voi kukaan ymmärtää. Sehän on vain pääsylippu EU:n pöytiin, Harkimo lataa.

– Me olisimme sivuraiteella, jos emme olisi hyväksyneet tätä pakettia. Jos emme olisi siinä mukana ja kaikki muut EU-maat olisivat, niin koko paketti kaatuisi.

Harkimon mukaan Suomen pitäisi saada paketista enemmän rahaa.

– Kun katsotaan naapurivaltioita, niin nehän saavat paljon isompia summia. Minä olisin neuvotellut paljon paremman paketin, Harkimo toteaa.

Mäkynen: "Saimme omat tavoitteemme täysimääräisinä pakettiin"

SDP:n Matias Mäkynen puolestaan puolustaa elpymispakettia ja Suomen neuvotteluja.

– Eduskunta asetti viime kesänä tavoitteen, millainen tästä paketista pitää tulla. Meidän ensisijainen tavoite oli, että avustukset pienenevät, ja ne pienenivät ja siihen tuli tarkkarajaisuutta. Saimme omat tavoitteemme täysimääräisenä pakettiin.

Mäkysen mielestä valtiovarainministeriön laskelmat paketin vaikutuksista ovat varovaisia.

Mäkynen näkee kannattavaksi sen, että Suomi saisi elpymispaketista tulevat rahat hyödynnettyä talouskasvuun ja hoitaisi takaisinmaksua vuodesta 2028 alkaen pienissä erissä 30 vuotta.

– Kuitenkin koko Eurooppa nyt elvyttää nimenomaan digitalisaatioon ja vihreään siirtymään investoimalla, ja näillä aloilla meillä Suomessa on merkittäviä yrityksiä.

– Tässä on paljon tärkeämpää kokonaisuus eli 750 miljardia euroa lähtee liikkeelle nimenomaan Suomen vahvuusalueisiin. Ei tämä Suomen paketti ole se kokonaisuuden tärkein asia, vaan se, että se tapahtuu koko Euroopan mittakaavassa.

Harkimo: "Paketti vääristää kilpailua"

Harkimon mielestä paketti vääristää kilpailua Italian ja Ranskan eduksi.

– Italia ja Ranska saavat kymmeniä miljardeja samoihin hankkeisiin kuin me laitamme, niin onhan niillä paljon suurempi edellytys päästä näiden hankkeiden kanssa maaliin. Se on selvä asia.

Elpymispaketti tulee eduskunnan käsiteltäväksi huhti-toukokuun aikana.

Lue myös:

    Uusimmat