Liikanen: Stressitila rahoitusmarkkinoilla jatkuu

Suomen pankin pääjohtajan Erkki Liikasen mukaan rahoitusmarkkinoilla on ollut stressitila jo viime vuoden elokuusta lähtein ja se jatkuu edelleen. Tila heijastuu siten, että pankkien välinen lainamarkkina on hyvin kireä.

Huomenta Suomessa vierailleen Liikasen mukaan pankit haluavat mieluummin pitää käteistä itsellään kuin lainata toisille. Sen takia pankkien välisten markkinoiden korot ovat korkeat.

Euriborien nousu vaikuttaa kansalaisiin ja yrityksiin.

Pääjohtaja Liikasen mukaan 2000-luvun alussa maailmalla oli matalien korkojan aikaa, ja sijoittajat halusivat korkeampia tuottoja. Monet kehittivät strukturoituja luottotuotteita, joista saatiin korkeampia korkoja vähemmällä riskillä.

Näihin liittyvät muiden muassa paljon Yhdysvalloissa puhutut subprime-asuntolainat. Niitä annettiin ihmiselle, joka ei täytä normaaleja luottokelpoisuuden ehtoja.

Lainoja taas paketoitiin ja myytiin eteenpäin. Kun ihmiset eivät kyenneet niitä maksamaan, niin kriisi alkoi purkautua.

Tämä oli hyvä bisnes vain niin kauan kuin asuntojen hinnat nousivat kymmenen prosenttia vuodessa. Kaksi vuotta oli yleensä maksuvapaata kiinteällä korolla, mutta muutaman vuoden kuluttua korko nousi jopa 5-6 prosenttia.

Suomessa on oltu varovaisia

Liikasen mukaan Suomen pankkien tilanne on kohtalaisen vakaa. Pankit ovat olleet varovaisia. 90-luvun alun pankkikriisi muistetaan. Pankit ovat pitäneet kulunsa kurissa.

Pankkien kannattavuus heikkenee kuitenkin jonkin verran, koska ulkoisen rahoituksen kustannukset nousevat. Tämä johtuu siitä, että pankkien antolainaukseen eivät riitä pelkästään talletukset. Antolainausta rahoitetaan osittain markkinoilta. Ja markkinarahoitus on tullut kalliimmaksi ja kireämmäksi, Liikanen toteaa.

Odotukset pidettävä ankkurissa

On tärkeää, että ihmiset voivat luottaa siihen, että inflaatio painataan takaisin lähelle kahta prosenttia, Suomen pankin pääjohtaja korostaa.

Tällöin ihmiset voivat tehdä taloudellisia päätöksiä ottamatta huomioon hintojen vaihtelua.

- Jos käy niin, että ihmiset eivät voi luottaa hintojen vakauteen, on riski, että syntyy hintojen ja palkkojen kierre ja inflaatio. Tämä vie meiltä ostovoiman, heikentää tylöllisyyttä ja se vie pohjan kasvulta, Liikanen toistaa.

- Hintavakaus on taloudessa perusta. Jos se pettää, niin pettää muukin.

Jos hintavakaudesta pidetään kiinni, niin talouden hiipuminen saadaan kääntymään helpommin nousuun.

- Jonkin verran saa olla huolissan, mutta paniikkiin ei ole syytä, Liikanen tiivistää.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat