Liigatuomari avautuu kokemastaan rasismista – "Sä et kuulu tänne!"

Rasismi on vastenmielinen, globaali ilmiö, joka puhututtaa tällä hetkellä suomalaisessa jalkapallossa. Liigatuomari Mohammad Al-Emara kertoi MTV Urheilulle kokemastaan rasismista.

Jalkapallossa rasisminvastaista työtä on tehty jo vuosien ajan – hyvin vaihtelevalla menestyksellä. Suomessa ilmiöön on puuttunut toden teolla viime vuoden parhaana liigaerotuomarina palkittu, 27-vuotias irakilaistaustainen Mohammad Al-Emara.

– Vaikenemisen kulttuuri on vaivannut tässäkin asiassa. Asia pitää tarvittaessa nostaa esiin, muuten rasismia ei voida kunnolla kitkeä, hän kertoo.

Al-Emara kohtasi erityisesti nuoruudessaan Suomessa rasismia.

– Nimittelyä ja vähättelyä. Haluttiin osoittaa kaikin tavoin, että sä et kuulu tänne. Olihan se kova paikka, kun yritin samalla hakea paikkaa yhteiskunnasta, 2-vuotiaana perheensä kanssa Suomeen paennut Al-Emara muistelee.

Erotuomari nousi rohkeutensa ansiosta esiin viime lauantaina, kun hän keskeytti Ykkösen ottelun kuultuaan rasistisia huutoja katsomosta. Kerta ei ollut Al-Emaralle ensimmäinen. Vastaavan teon hän teki viime vuonna Ykkösen ottelussa Valkeakoskella.

Lue myös:

    Uusimmat