Palkittu suomalaistuomari jalkapallomaailmaa kuohuttavasta kohusta: "Näin ei saisi ikinä tapahtua"

Kukoistaako rasismi jalkapallossa? Vuoden erotuomari kommentoi Mestarien liigan eilistä kaaosta 7:31
Palkittu suomalaistuomari Mohammad Al-Emara kommentoi PSG-Basaksehir-ottelun kuohuttavia tapahtumia MTV Uutiset Livessä.

Jalkapallon Mestarien liigassa koettiin tiistai-iltana erittäin poikkeuksellinen välikohtaus, kun PSG:n ja turkkilaisen Basaksehirin välinen ottelu jäi kesken neljännen erotuomarin rasistiseksi väitetyn kielenkäytön vuoksi.

Syytös kohdistuu ottelun neljänteen erotuomariin, romanialaiseen Sebastian Coltescuun.Tämän väitettiin käyttäneen rasistista ilmaisua Basaksehirin apuvalmentajasta Pierre Webosta.

Euroopan jalkapalloliitto Uefa on ilmoittanut tutkivansa tapauksen tarkasti.

Kolmesti Veikkausliigan parhaaksi erotuomariksi valittu Mohammad Al-Emara kertoi keskiviikkona ajatuksistaan tilanteeseen liittyen MTV Uutiset Livessä.

– Ensimmäisenä tuli mieleen, että se oli iso virhe. Näin ei saisi ikinä tapahtua. Sanavalinta oli ilmeisesti ollut äärimmäisen huono. Kaiken kaikkiaan häpeällinen tilanne, Al-Emara kommentoi.

Romaniaa puhuva Coltescu oli käyttänyt Webosta ihonväriin viittavaa termiä.

– Missään nimessä ei saisi viitata ihonväriin. Siinä on jo iso virhe tapahtunut. Näissä mennään helposti aina väärinymmärysten taakse, kun pitäisi aina lähtökohtaisesti kuunnella sitä, jota asia koskee – tässä tapauksessa apuvalmentajaa. Häntä pitää ensisijaisesti ymmärtää eikä mahdollisen väärinymmärryksen kokenutta tuomaria. Se tuntuu aina asian vähättelyltä, Al-Emara näki.

– Olen aiemminkin puhunut siitä, että näihin on todella tärkeää reagoida. Ihan sama, tuleeko se (rasistinen ilmaisu) yleisöltä, pelaajilta vai tuomarilta. Kun jalkapallo yhteisönä reagoi vahvasti, se lähettää selkeän viestin. Eilisestä syntynyt reaktio kertoo, miten tosissaan tämän asian kanssa ollaan.

Al-Emara on itse keskeyttänyt Suomessa ottelun useita kertoja, kun katsomosta on kuulunut rasistisia huutoja.

– Olen kokenut, että olemme olleet joukkueiden ja pelaajien kanssa yhdessä sen päätöksen takana, vaikka vastuu sen tekemisestä on ollut minulla. Tämä on meidän kaikkien asia ja meidän kaikkien tulee puuttua siihen.

Itä-Euroopan ja Italian jalkapallokentillä esiintyneestä rasismista on ollut viime vuosina laajasti keskustelua. Suomessa tilanne on Al-Emaran mukaan kohentunut.

– Olemme ottaneet viime vuosina yleisesti isoja harppauksia. Joukkueet ovat olleet aktiivisia ja esimerkiksi Punainen kortti rasismille -kampanja oli loistava. Asiat on nostettu selkeästi esiin. Edelleen painotan tietoisuuden lisäämistä. Aiheen pitää olla osana tuomareiden koulutusta ja valmistautumista kauteen, Al-Emara näki. 

Lue myös:

    Uusimmat