Jani Toivola muistelee avoimesti kohtaamaansa rasismia kansanedustajakautenaan: "Neekeri, kumihuuli, apina, painu Afrikkaan"

9:32
Jani Toivola vierailee Studio-ohjelmassa.

Entinen kansanedustaja Jani Toivola vierailee illan MTV3:n Studio-ohjelmassa. Ohjelman juontajina toimivat Kirsi Alm-Siira ja Nina Rahkola.

Studio-ohjelman yhdeksännen jakson aiheena on rasismi. Jani Toivola jakoi kokemuksia kohtaamastaan rasismista entisellä työpaikallaan eduskunnassa.

Ensimmäinen tummaihoinen kansanedustaja Suomessa

Vuonna 1977 syntynyt Toivola aloitti vihreiden kansanedustajana vuonna 2011. Hän oli ensimmäinen tummaihoinen kansanedustaja Suomessa. Eduskunnassa kahdeksan vuoden aikana Toivola joutui rasismin kohteeksi.

– Selkeä rasistinen osuus työssäni on ollut se palaute, mikä tulee ihmisiltä. Lähes poikkeuksetta jokainen negatiivinen viesti on alkanut: Neekeri, kumihuuli, apina, painu Afrikkaan. Mene takaisin sinne, mistä tulit.

Toivola kiinnitti eduskunnassa huomiota siihen, miten yhteiskunta puhuu rasismista.

– Politiikassa on nyt paljon ääniä, jotka sanovat "ehdoton ei" rasismille, ja niissä on vilpitöntä tahtoa. Samalla puuttuu kuitenkin ymmärrys siitä, mitä rasismi on, ja miten se näyttäytyy ihmiskunnassa. Mitä sille konkreettisesti tehdään?

Rasismin historia

Vaikka Toivola on saanut rajua ja loukkaavaa palautetta ulkonäöstään, hän on ajatellut rasististen mietteiden kumpuavan paljon kauempaa kuin vain palautteen antajalta. Toivola painotti, että rasistista puhetta ja syrjintää esiintyy pitkälti rasismin vahvan historian vuoksi.

– Ne sanat eivät tule tyhjästä. Sanat eivät ole sen yksilön keksimiä. Rasismilla on valtava historia, joka peilautuu myös tähän päivään.

Studio-ohjelman yhdeksännen jakson aiheena on rasismi. MTV3 su klo 22.35.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja