Liian vähäinen liikunta sairastuttaa hälyttävän monet – jopa kahdeksan prosenttia tarttumattomista taudeista voisi estyä

Kroppa joutuu koville kotitoimistoissa – OMT-fysioterapeutti kertoo vinkit parempaan etätyöergonomiaan 11:31
Oletko etätöissä? Kroppa joutuu koville kotitoimistoissa! Vaan eipä hätää: OMT-fysioterapeutti kertoo vinkit parempaan etätyöergonomiaan.

Mahdollisesti jopa kahdeksan prosenttia tarttumattomista taudeista voisi estyä, jos ihmiset liikkuisivat enemmän, paljastaa tutkimus.

Mahdollisesti jopa kahdeksan prosenttia tarttumattomista taudeista – kuten sydän- ja verisuonitaudeista, dementioista ja diabeteksesta – voisi estyä, jos ihmiset liikkuisivat enemmän. Myös niistä johtuvat kuolemat vähentyisivät, tuore tutkimus osoittaa.

Tiedot käyvät ilmi selvityksestä, jossa vähäisen liikunnan vaikutuksia arvioitiin 168 maassa kerätyistä aineistoista.

Kahdeksan prosenttia liittyi "liikkumattomuuteen"

Globaalisti noin kahdeksan prosenttia kuolemantapauksista ja tarttumattomista taudeista liittyi suosituksia vähäisempään fyysiseen aktiivisuuteen.

Varakkaiden maiden väestö liikkui kaikkein vähiten ja suosituksia niukempi liikunta oli niissä kaksi kertaa yleisempää kuin muissa maissa.

Yksilötasolla liikunnan vähyys olikin varakkaissa maissa suurempi riski kuin muualla. Koska keskituloisissa maissa kuitenkin elää enemmän ihmisiä, sairastumisia tapahtuu niissä käytännössä enemmän.

Tiettävästi suurin ja kattavin analyysi 

Tämän analyysin perusteella 69 prosenttia vähäiseen liikuntaan liittyvistä kuolemista ja 74 prosenttia sairastumista tapahtuu keskituloisissa maissa.

Tutkijoiden selvitys on tiettävästi suurin ja kattavin analyysi vähäisen liikunnan ja tarttumattomien tautien yhteyksistä. Tulokset julkaistiin British Journal of Sports Medicine -lehdessä.

Copyright 2021 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Artikkelia muokattu 21.4.2021 klo 7.46: lisätty copyright-osio.

Lue myös:

    Uusimmat