Lihavuusleikkaus voi pelastaa seksielämän – vaikutus näkyy vuosienkin päästä

Lihavuusleikkauksesta apua ylipainoon 7:43
Miten lihavuusleikkaus tuo apua ylipainoisen elämään?

Lihavuusleikkauksella voi olla merkittävä vaikutus seksielämään, kertoo tuore tutkimus.

Jama Surgery -julkaisussa esitelty tutkimus paljastaa, että yli puolet lihavuusleikkauksen läpikäyneistä potilaista raportoi leikkauksen jälkeisinä vuosina aktiivisemmasta ja tyydyttävämmästä seksielämästä.

Tutkijoiden seurannassa oli yli 2000 lihavuusleikkauspotilasta, joista suurin osa oli naisia. Tutkimusta johtanut Kristen Steffen Pohjois-Dakotan osavaltionyliopistosta kertoo tutkimuksensa keskittyneen seksuaalisuuden eri osa-alueisiin, muun muassa siihen kuinka usein potilaat olivat intiimisti ja kuinka heidän fyysinen terveytensä rajoitti näitä seksihetkiä.

Steffen tiimeineen havaitsi, että seksuaalisessa nautinnossa näkyi parannusta yleisesti ottaen yli viisi vuotta leikkauksen jälkeen noin puolella miehistä ja naisista, jotka eivät olleet tyytyväisiä seksielämäänsä ennen leikkausta.

Leikkauksen vaikutus seksiin pitkäaikainen

Kaikki osallistujat olivat vakavasti liikalihavia ennen leikkausta. Osallistujien ikä oli keskimäärin 47 vuotta, kun keskivertopainoindeksi oli 46. Terveen ihmisen painoindeksinä pidetään lukemia 18,5–24,9.

70 prosenttia naisista ja 74 prosenttia miehistä kertoivat olevansa ennen leikkausta tyytymättömiä seksielämäänsä. 60 prosenttia naisista ja 67 prosenttia miehistä totesivat myös, että heidän painonsa hankaloitti orgasmin tavoittelemista.

Vuosi leikkauksen jälkeen 56 prosenttia noista naisista ja 49 prosenttia noista miehistä sanoi, että heidän seksielämänsä oli parantunut.

Leikkauksen vaikutus seksiin oli pitkäikäinen. Viisi vuotta leikkauksen jälkeen 68 prosenttia miehistä kertoi suoriutuvansa sänkyleikeistä paremmin. Yli puolet naisista sanoi, ettei heidän terveytensä rajoittanut enää leikkejä makuuhuoneen puolella. Yli 41 prosenttia naisista kertoi seksihalujensa ja 35 prosenttia myös seksin määrän kasvaneen.

Epävarmuus omasta vartalosta voi tosiaan tulla nautinnon tielle. Hiljattain uutisoitiin myös toisesta tutkimuksesta, jossa todettiin, että kumppanin vartalon kehuminen voi tehdä seksistä nautinnollisempaa.

Lue myös:

    Uusimmat