Mainos

Lihavuus valtiolle kalliimpaa kuin tupakointi

Lihavuuden korkeista kustannuksista huolimatta tupakointi on edelleen tärkein ehkäistävissä oleva kansanterveysongelma.

Lihavuudesta näyttää koituvan selvästi suurempi taloudellinen rasite terveydenhuollolle kuin tupakoinnista, arvioi tutkimusprofessori Markku Pekurinen Stakesin Terveystaloustieteen keskuksesta.

Pekurinen on laskenut, että lihavuudesta aiheutuvien sairauksien hoito sitoo vuosittain noin 980 sairaalapaikkaa ja tupakoinnista aiheutuvien sairauksien hoito noin 810 paikkaa.

- Tämä tarkoittaa sitä, että kaksi kohtalaisen kokoista keskussairaalaa olisi joka päivä varattu näiden ylipainoisten ihmisten hoitamiseen, Pekurinen havainnollistaa tilannetta.

Tästä huolimatta tupakointi on Pekurisen mukaan edelleen tärkein ehkäistävissä oleva kansanterveysongelma.

Joka viides työ- tai eläkeikäinen suomalainen on lihava.

Vuosikulut yli 200 miljoonaa euroa

Lihavuuden vuosikulut ovat yhteensä 211 miljoonaa euroa, josta 142 miljoonaa on terveysmenoja ja 69 miljoonaa sosiaaliturvan menoja.

Yli viidennes menoista tulee aivohalvauksista, lähes viidennes nivelrikoista ja 15 prosenttia aikuistyypin diabeteksesta.

Pekurinen esitteli tutkimustulostaan Suomen Akatemian ja Lääkäriseura Duodecimin kokouksessa Espoossa.

Lihavuuden vaikutusta kuolleisuuteen aliarvioitu

Pekurisen mukaan lihavuudesta yhteiskunnalle aiheutuvia kustannuksia on tutkittu vähän ja esimerkiksi tutkimustulokset lihavuuden yhteydestä kuolleisuuteen ovat ristiriitaisia.

Suomalaisessa tutkimuksessa liikapainon on todettu vaikuttavan vain vähän kuolleisuuteen. Pekurinen arvelee kuitenkin, että lihavuuden vaikutusta kuolleisuuteen on monissa tutkimuksissa aliarvioitu.

Pekurinen mittasi lihavuuden terveysmenoja laskemalla niiden sairauksien kustannuksia, joiden on useissa tutkimuksissa osoitettu liittyvän läheisesti liikapainoon.

Sairaalamenoissa ovat mukana paksusuolensyöpä, rintasyöpä, lihavuus, aikuistyypin diabetes, korkea kolesteroli, verenpainetauti, sydäninfarkti, rasitusrintakipu, aivohalvaus, laskimoveritulppa, sappikivitauti, kihti ja nivelrikko.

Näiden sairauksien kustannuksista lihavuuden tiliin kirjattiin tietty osuus sen mukaan, miten paljon sairauksien riskistä katsotaan johtuvan lihavuudesta.

(MTV3-STT)

(Seitsemän uutiset 24.10.2005)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.