Lihavuudella yhteys syöpätautien määrään

Ylipaino ja liikkumattomuus näyttävät lisäävän syöpätautien määrää. Esimerkiksi rintasyöpätapauksista jopa kolmasosa johtuu lihavuudesta. Elämäntavoilla on suuri rooli syövän ennaltaehkäisyssä.

Teollisuusmaissa ihmiset ovat yhä ylipainoisempia ja näissä maissa tietyntyyppiset syövät ovat edelleen kasvussa, vaikka terveydenhuolto on aiempaa tehokkaampaa. Kansainvälinen syöväntutkimuslaitos IARC arvioi, että kolmannes paksusuolen ja munuaisen sekä rintasyövistä johtuu ylipainosta ja liikunnan puutteesta.

- Näyttö on vahvinta kohdunrungon, rinta-, munuais- ja paksusuolen syövän osalta. Rintasyövän suhteen lisääntynyt vaara näyttää rajoittuvan vaihdevuosien jälkeiseen aikaan, sanoo syöpäjärjestöjen ylilääkäri Matti Rautalahti.

Liikunnan ja painonhallinnan keinot ovat yksinkertaisia. Painoindeksin ja vyötärön ympäryksen mittaamalla voi arvioida oman tilanteensa. Yli 40-vuotiaiden kannattaa käydä ensin lääkärillä tarkistuttamassa sydän- ja verenkiertoelimistön kunto. Aikuisten tulisi liikkua vähintään puoli tuntia päivässä, lasten ja nuorten tunti.

Ravinnossa tulisi välttää rasvaa, sokeria ja suuria määriä alkoholia. Kasviksia, hedelmiä ja marjoja pitäisi syödä päivittäin puoli kiloa eli kuuden oman kämmenellisen verran.

Elämäntavoilla mahdollisuus ehkäistä myös syövän uusiutumista

Myös syövän sairastaneiden on hyvä kiinnittää huomiota elämäntapoihin, joilla voi ehkäistä sairauden uusiutumista. Syöpäsäätiö myönsi viime vuonna 200 000 euron apurahan liikunnan merkityksen selvittämiseen rintasyöpäpotilailla.

Tutkimuksen avulla pyritään saamaan selkoa muun muassa siitä, kuinka rasvakudos, estrogeenin määrä elimistössä sekä liikunta liittyvät yhteen. Elinikäinen estrogeenialtistus lisää rintasyövän määrää.

Liikkumista voi harrastaa jopa hoitojen aikana:

- Sopivan rauhalliset liikuntaharjoitukset parantavat elämälaatua, lihasvoimaa ja kuntoa sekä vähentävät hoitojen sivuvaikutuksia, Rautalahti muistuttaa.

Rautalahti toteaa myös, että sairauden kokemus voi auttaa elämäntapojen muutokseen pitkällä aikavälillä.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat