Mainos

Lihaton päivä koitumassa Saksan vihreiden kohtaloksi

Maailman menestyneimmän ympäristöpuolueen, Saksan vihreiden suosio on romahtanut ensi viikon vaalien alla. Keskiviikkona julkaistussa mielipidetutkimuksessa vihreät putosi neljänneksi vasemmistopuolue Linken taakse.

Ennätyskannatukseen puolue nousi vuonna 2011 pian Fukushiman ydinturman jälkeen, jolloin vihreät uhkasi jo liittokansleri Angela Merkelin kristillisdemokraatteja Saksan ykköspuolueena. Vielä heinäkuussa vihreiden kannatus oli 15 prosentissa, nyt se on pudonnut alle kymmeneen.

Berliiniläisen Sven Suskan, 45, mielestä vihreät on kaivanut oman kuoppansa.

– Ennen äänestin aina vihreitä, mutten enää. Vihreisiin liittyy nykyään tunne tietynlaisesta ekologisesta diktatuurista. Ei kukaan pidä siitä, että käskytetään.

Saksalaisia ärsyttää, että monet vihreiden aloitteista tuntuvat tunkevan ihmisten yksityiselämän alueelle: pitäisi laskea asuntojen lämpötilaa, ajaa hitaammin tai vielä pahempaa, suosia julkista liikennettä ja vähentää yksityisautoilua.

Lihaton päivä suututti äänestäjät

Arvostelijoiden mukaan vihreät teki varsinaisen emämunauksen, kun se yritti puuttua saksalaisten lihansyöntiin. Puolue ehdotti, että koulu- ja työpaikkaruokalat tarjoaisivat ainoastaan kasvisruokaa yhtenä päivänä viikossa.

Saksalaiset eivät todellakaan sulattaneet ajatusta päivästä ilman bratwurstia: aloite joutui valtavan arvosteluryöpyn kohteeksi ja vihreiden poliittiset vastustajat riemuitsivat. Vapaat demokraatit järjestivät jopa grillijuhlat pilkatakseen vihreiden ehdotusta.

Myös Merkel on pitänyt tapausta esillä vaalikampanjassaan.

– Tarvitsetteko jonkun suosittelemaan, milloin saatte syödä lihaa ja milloin ette? Meiltä ette sitä saa, Merkel lupasi vaalitilaisuudessa Lyypekissä elokuussa.

Toinen vaikea kysymys vihreille on autoilu. Puolue on muun muassa vaatinut nopeusrajoitusten laskemista kaupungeissa sekä 120 kilometrin nopeusrajoituksen määräämistä moottoriteille. Tämäkin ehdotus on ollut ankarassa vastatuulessa ja lisännyt äänestäjien antipatioita vihreitä kohtaan.

– Saksalaisilla ei ole huumorintajua, kun puhutaan autoista tai lihasta, sanoo tähän asti vihreitä äänestänyt Yvonne Seiler.

Berliinin Freie Universität -yliopiston politiikan tutkija Gero Neugebauer arvioi, että vihreiden viesti on ymmärretty väärin.

– Vihreät ovat pelottaneet pois paljon äänestäjiä. Heidän ideansa eivät vain enää innosta ihmisiä.

Vanhat pedofilialausunnot esiin

Saksassa on kohuttu myös puolueen yhteyksistä pedofiileihin. Deutsche Wellen mukaan vihreiden puoluekokouksessa perustamisvuonna 1980 jopa esitettiin, että Saksan rikoslaista pitäisi poistaa kohta, joka kieltää aikuisten ja alle 14-vuotiaiden lasten seksuaalisuhteet.

Vihreiden nykyjohto on ehdottomasti irtisanoutunut puolueen alkuaikojen radikaaliryhmien avauksista.

Puolueen toinen puheenjohtaja Katrin Göring-Eckardt ei usko, että viimeaikaisten gallupien tulokset toteutuvat vaalipäivänä.

– Olemme usein menettäneet suosiotamme mielipidekyselyissä ennen vaalipäivää ja sitten kuitenkin nousseet taas. En ole erityisen huolissani, Göring-Eckardt sanoo.

(MTV3 - STT - Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.