Lihatiedotus: Suomalaispossujen terveys huippuluokkaa

Sianlihan tuottajat ovat alkaneet parantaa suomalaisen sianlihan imagoa välittämällä tietoa suomalaisen lihantuotannon hyvistä puolista. Toukokuussa voimaan astuvat uudet pakkausmerkinnät, jolloin kuluttaja voi valita sianlihan päivittäistavarakaupassa alkutuotantotavan perusteella.

Sianlihan tuotantotapa määrittyy lainsäädännön täyttävien tai sen ylittävien erityislupausten perusteella.  Liha merkitään viiteen eri kategoriaan sen tuotantotavan perusteella. Perustason tuontiliha täyttää EU-vaatimukset ja perustasolla tuotettu kotimainen liha tiukemmat suomalaisen lainsäädännön vaatimukset. Luomuliha täyttää lisäksi luomulainsäädännön vaatimukset.

Laatuvastuu-liha taas ylittää lainsäädännön vaatimukset tuoteturvallisuuden ja eläinten terveyden osalta. Laatuvastuu-luomuliha täyttää lisäksi vielä luomuvaatimukset.

Saparo kuin kuumemittari

MTV:n Huomenta Suomen vieraana olleen Lihatiedotuksen ohjelmapäällikön Antti Lauslahden mukaan siat voivat Suomessa paremmin kuin muualla Euroopassa. Tätä ilosanomaa halutaan nyt välittää myös lihatiedotuksen avulla.

- Suomalaisella Laatuvastuu-possulla on eläinten terveys maailman kärkeä ja tuoteturvallisuus aivan huipussaan alkutuotannossa, Lauslahti sanoo.

Euroopassa esimerkiksi typistetään yleisesti porsaiden saparot, vaikka hännän typistäminen on Euroopan yhteisessä lainsäädännössä kielletty. Atrian laatupäällikkönä työskentelevä eläinlääkärin Taneli Tirkkosen mukaan porsaiden hännät kertovat paljon eläinten hyvinvoinnista. Esimerkiksi hännänpurenta on häiriökäyttäytymistä, joka kielii ongelmista.

- Porsaalla häntä on vähän niin kuin lämpömittari. Meillä Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa ei ole vuosikymmeniin ollut tarvetta typistää häntää. Euroopassa tämä on yhteisessä lainsäädännössä periaatteessa kielletty, mutta sitä tehdään laajalti lähes koko unionissa. Lähes sataprosenttisesti porsailta lähtee saparot. Silloin, kun häntä typistetään, se on sama kuin särjettäisiin kuumemittari  ja sanottaisiin, että ei minulla ole enää kuumetta, Tirkkonen sanoo.

Suomessa myös sikojen terveysluokitusrekisteri Sikava hallinnoi kansallista eläinterveydenhuoltoa. Terveydenhuoltosopimuksella tuottaja sopii eläinlääkärin kanssa vähintään 4-6 kertaa vuodessa tapahtuvista tilakäynneistä, jotka tehdään Sikavan terveydenhuoltolomakkeiden mukaisesti.

- Tätä työtä on Suomessa tehty vuosikymmeniä. Juuri vietettiin tämän kansallisen terveydenhuoltojärjestelmän Sikavan kymmenvuotisjuhlia, Tirkkonen sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat