Mainos

Libyalta korvauksia terrorismin uhreille

Libya on tarjoutunut maksamaan 2,7 miljardia dollaria Lockerbie-uhrien omaisille.

Libya on tarjonnut suuret korvaukset Lockerbien lentoturmassa kuolleiden uhrien omaisille.

Libyan hallitus on tarjoutunut maksamaan 2,7 miljardia dollaria terrori-iskussa kuolleiden omaisille, kertoivat omaisia edustavat lakimiehet eilen.

Mikäli uhrien perheet hyväksyvät tarjouksen, he saavat korvauksia 10 miljoonaa dollaria perhettä kohti. Korvaukset maksettaisiin erissä, samaan tahtiin kun Libyaan kohdistettuja pakotteita poistettaisiin.

Korvaukset Lockerbie-uhrien omaisille on yksi vaatimuksista, joita Libyalta on edellytetty ennen kuin kaikista YK:n pakotteista voidaan luopua. Libyan pitää korvausten maksamisen lisäksi myöntää vastuunsa terrori-iskusta ja irtisanoutua terrorismista.

Yhdysvallat ei ehkä luovu pakotteista

Yhdysvaltain viranomaislähde toteaa, että uhrien omaisten on sovittava korvauksista Libyan kanssa, eikä se ole hallitusten asia. Vaikka YK luopuisi pakotteistaan, korvausten maksulla ei viranomaislähteiden mukaan olisi välttämättä vaikutusta Yhdysvaltain omiin pakotteisiin Libyaa kohtaan.

Pan Amin lentokone räjähti vuonna 1988 Lockerbien yllä Skotlannissa. Räjähdyksessä kuoli 259 pääosin amerikkalaista matkustajaa ja miehistön jäseniä sekä 11 Lockerbien asukasta.

Pommi-iskun suunnittelusta tuomittiin elinkautiseen tammikuussa 2001 libyalainen Abdel Basset al-Megrahi. 44-vuotias al-Megrahi on entinen Libyan tiedustelupalvelun agentti. Toisena syytettynä ollut libyalainen Al-Amin Khalifa Fahima vapautettiin syytteistä.

(MTV3-STT)

(Huomenta Suomi 29.05.2002)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.