Mainos

Libya uhkaa iskeä Välimeren lentokoneisiin

Libya uhkaa iskeä Välimerellä liikennöiviin lentokoneisiin ja laivoihin, jos ulkomaat ryhtyvät sotilaallisiin toimiin Libyaa vastaan.

Libyan puolustusministeriön edustajan lausunnossa tähdennettiin, että mikä tahansa sotilasoperaatio Libyaa vastaan saattaa vaaraan kaiken Välimeren lento- ja laivaliikenteen.

Libyan vastahyökkäys kohdistuu ministeriön mukaan sekä siviili- että sotilaskohteisiin.

Varoitus tuli vain tunteja ennen kuin YK:n turvallisuusneuvoston oli määrä äänestää päätöslauselmasta, jonka mukaan Libyaan määrättäisiin lentokieltoalue. Kiellolla ulkomaat haluavat estää Libyan hallinnon ilmahyökkäykset omaa siviiliväestöään vastaan.

Lentokieltoaluetta ovat ajaneet voimakkaasti Ranska ja Britannia, mutta myös Yhdysvallat on vastikään kääntynyt kannattamaan sitä.

"YK:n sekaantuminen olisi moraalitonta"

Libyan hallitus varoittaa YK:n turvallisuusneuvostoa sekaantumasta maan sisäisiin asioihin. Hallituksen edustaja Mussa Ibrahim sanoo, että kaikki mahdolliset YK-johtoiset sotilastoimet Libyaa vastaan ovat laittomia

- Se olisi laitonta ja moraalitonta. Kyseessä olisi aseellinen kapina. Mikä tahansa maa taistelisi sellaista vastaan. Turvallisuusneuvosto perustaa päätöksensä tiedotusvälineiden välittämiin tietoihin, edustaja jyrisee.

YK:n turvallisuusneuvoston on määrä äänestää yöllä Libyan tilannetta koskevasta päätöslauselmasta. Medialähteiden mukaan turvallisuusneuvostossa käsiteltävänä oleva päätöslauselmaluonnos sallisi kaikki tarvittavat toimet Libyan siviilien suojaamiseksi.

Turvallisuusneuvosto haluaa kieltää kaikki lennot Libyan ilmatilassa, jotta siviilejä vastaan ei voitaisi tehdä ilmahyökkäyksiä. Kansainväliseen suojeluun otettaisiin myös kapinallisten tukikohtana toiminut Bengasin kaupunki, jota Libyan johtajan Muammar Gaddafin joukot lähestyvät.

Päätöslauselmaesitys sulkee pois ainoastaan kansainvälisen miehitysjoukon lähettämisen Libyaan.

(MTV3 - Reuters- STT - AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.