Libya saattaa korvata Lockerbie-iskun uhrien omaisille

Libya on sanonut olevansa valmis harkitsemaan korvausten maksamista Lockerbien pommi-iskun uhreille. Libya ei kuitenkaan aio myöntää, että se olisi vastuussa iskusta.

Toinen Pan Am -yhtiön lentokoneen räjäyttämisestä syytetyistä libyalaisista tuomittiin eilen elinkautiseen vankeusrangaistukseen, toinen vapautettiin. Vapautettu Al-Amin Khalifa Fahima saapui tänään Hollannista Libyan pääkaupunkiin Tripoliin, missä ihmiset osoittivat mieltään toisen libyalaisen saamaa tuomiota ja Yhdysvaltoja vastaan.

Libyan television mukaan eilen tuomittu tiedustelupalvelun agentti Abdel Basset al-Megrahi aikoo valittaa tuomiostaan, jota hän joutuu istumaan vähintään 20 vuotta. Valitus on tehtävä kahden viikon kuluessa.

Libyan Lontoon-suurlähettiläs kertoi, että Libya saattaa harkita korvausten maksamista pommiräjähdyksen uhreille sen jälkeen kun valitusprosessi on käyty läpi. Kun yleisradioyhtiö BBC kysyi Libyan ulkoministeriltä Abdel Rahman Shalgamilta, aikooko Libya myöntää olevansa vastuussa pommiräjähdyksestä, tämä vastasi: -Ei koskaan.

Ulkoministerin mukaan Libya haluaisi jo kääntää uuden sivun suhteissaan Yhdysvaltoihin ja Britanniaan. Suhteiden olisi perustuttava kunnioitukseen Libyan suvereenisuutta kohtaan. Myös Libya on valtionterrorismin uhri, ministeri sanoi viitaten Yhdysvaltojen Libyaan tekemiin pommituksiin vuonna 1986.

Arabimaat: Pakotteet pois


Arabiliiton pääsihteeri Esmat Abdel-Meguid vaati YK:ta purkamaan lopullisesti Libyan vastaiset pakotteet oikeudenkäynnin päättymisen jälkeen. Pakotteet pitäisi poistaa tunnustuksena joustavuudesta, jota Libya on osoittanut kriisin käsittelyn yhteydessä, pääsihteeri sanoi.

Arabiliitossa on 22 jäsenmaata. Myös Kiina asettui tukemaan pakotteiden purkamista sanoen, että tällainen toimi lujittaisi alueen rauhaa ja vakautta.

Yhdysvallat ja Britannia ovat vaatineet Libyaa ottamaan vastuun pommi-iskusta ja maksamaan korvauksia omaisille ennen kuin pakotteiden purkamista voidaan harkita. Yhdysvaltain ulkoministeriön edustaja kehotti lisäksi Libyaa paljastamaan kaiken, mitä se tietää iskusta. Yhteensä 270 ihmistä sai surmansa, kun Pan Amin kone räjähti Lockerbien yllä Skotlannissa vuonna 1988.

(STT-Reuters-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat