Mainos

Libanonin presidentti julisti maan hallituksen laittomaksi

Libanonin syvän hallituskriisin ja ministerierojen pelätään aiheuttavan levottomuuksia Libanonissa. Tänään maan presidentti julisti hallituksen laittomaksi.

Libanonin presidentin Emile Lahoudin mukaan maan nykyinen hallitus on laiton. Lahoudin mukaan hallitus menetti legitimiteettinsä eilen, kun viisi Hizbollahiin ja sen liittolaisjärjestöön Amaliin kuuluvaa shiiaministeriä erosi hallituksesta.

- Sen jälkeen kun kaikki samaan ryhmään kuuluvat ministerit erosivat hallituksesta, se menetti perustuslaillisen asemansa. Tämän vuoksi kaikki tulevat hallituksen istunnot ovat laittomia, eivätkä ne ole perustuslain mukaisia, sanottiin presidentin kanslian antamassa tiedotteessa.

Pääministeri Fuad Siniora on kieltäytynyt hyväksymästä viisikon eroa.

Hizbollah ja sen liittolaiset aikovat järjestää Libanonissa rauhanomaisia suurmielenosoituksia antaakseen pontta vaatimuksilleen saada lisää vaikutusvaltaa hallituksessa, kertoo järjestön kakkosmies Naim Kassem. Libanonin Syyria-vastaiset poliitikot ovat jo aiemmin vannoneet järjestävänsä vastamielenosoituksia, jos Hizbollah vie maan poliittisen kriisin kaduille. Uhkailut ovat herättäneet pelkoa uusista väkivaltaisuuksista Libanonissa.

Syyria-vastaiset poliitikot ovat väittäneet, että hallitusyhteistyön kariutuminen johtui syyrialaismielisen Hizbollahin ja sen liittolaisten vastustuksesta YK:n erityistuomioistuimen perustamista kohtaan. Tuomioistuimen olisi tarkoitus puida maan entisen pääministerin Rafik Haririn murhaa.

- Oikeusistuimen perustamisella ei ollut mitään tekemistä neuvottelujen kariutumisen kanssa. Asia vain tuotiin esiin, jottei parlamentin enemmistön tarvitsisi kantaa vastuuta neuvottelujen epäonnistumisesta, Kassem selvitti.

Monet libanonilaiset uskovat Syyrian murhauttaneen Haririn. Syyria on kiistänyt millään tavalla sekaantuneensa asiaan.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.