Li Wenliang varoitti ensimmäisten joukossa koronaviruksesta: Joutui poliisikuulusteluun ja kuoli lopulta itsekin tautiin – someraivo kuolemasta nousi koettelemaan sensuuria

Li Wenliang varoitti ensimmäisten joukossa koronaviruksesta: Joutui poliisikuulusteluun ja kuoli lopulta itsekin tautiin – someraivo kuolemasta nousi koettelemaan sensuuria 3:14

Koronaviruksesta vuoden vaihteessa varoittanut kiinalaislääkäri Li Wenliang kuoli eilen sairaalassa. Eilen tapauksesta levisi ristiriitaisia tietoja, sillä pian kuolinuutisen levittyä osa kiinalaismedioista kertoi miehen olevan yhä elossa, mutta kriittisessä tilassa.

Nyt Kiina kertoo aloittavansa perusteellisen tutkinnan syistä, jotka johtivat kiinalaislääkärin kuolemaan.

34-vuotias kiinalaislääkäri joutui aiemmin itse vaikeuksiin, sillä hän varoitti ensimmäisten joukossa uudenlaisen koronaviruksen leviämisestä heti vuoden vaihteessa.

"Varoittakaa läheisiänne"

30. joulukuuta Li Wenliang lähetti yliopisto-opiskelijoiden WeChat-ryhmäkeskustelussa viestin, jossa hän varoitti uudenlaisen, sarsin kaltaisen viruksen leviävän Wuhanissa.

Virus oli lähtenyt liikkeelle paikalliselta kalatorilta ja hänen mukaansa taudin saaneet olivat karanteenissa sairaalassa, jossa hän työskenteli.

Wenliang kertoi CNN:lle lähettäneensä viestin, jotta hänen yliopistokaverinsa tietäisivät olla varuillaan ja varoittaisivat läheisiään viruksesta yksityisesti.

Viesti lähti kuitenkin leviämään sosiaalisessa mediassa nopeasti ja vaikka Wenliangin nimi oli sensuroitu viestiketjusta, hän uskoi, että lopulta varoitus yhdistettäisiin häneen ja hän joutuisi vaikeuksiin.

Poliisi kuulusteli lääkäriä

Jo viruksen tunnistamispäivänä, 30. joulukuuta, Wuhanin terveysviranomaiset varoittivat tuntemattoman keuhkokuumeen leviävän kaupungissa. Viranomaisten tiedotteessa sanottiin, ettei terveydenhoidon ammattilaisten tulisi antaa tietoa taudista ilman viranomaisten lupaa.

Vain seuraavana päivänä Wenliang kutsuttiin työpaikallaan kuultavaksi, jossa häneltä vaadittiin selitystä lähettämästään tekstiviestistä. 3. tammikuuta poliisi kuulusteli Wenliangia ”huhujen levittämisen vuoksi”.

Poliisin haltuun saamassa viestissä Wenliang puhui sarsista ja Wenliangin mukaan hän oli selittänyt ensimmäisen viestin jälkeen tarkentavassa tekstiviestissä kyseessä olevan uudenlainen koronavirustyyppi, joka muistutti sarsia. Kuitenkin vain ensimmäinen viesti oli lähtenyt leviämään sosiaalisessa mediassa. Tunnin kuulustelun ja paperin allekirjoittamisen jälkeen hänet päästettiin vapaaksi.

Suru ja raivo

Wenliang alkoi itse osoittaa sairastumisen merkkejä jo 10. joulukuuta. Helmikuun ensimmäisenä päivänä hänen vahvistettiin saaneen itsekin koronavirustartunnan. 6. helmikuuta hän menehtyi.

Tieto Wenliangin kuolemasta alkoi levitä salamannopeasti ja siitä uutisoitiin ympäri maailman. Tieto hänen kuolemastaan aiheutti myös välittömästi raivoa ja surua kiinalaisissa.

CNN:n mukaan Wenliangin kuolema tuntui hetkessä koettelevan valtion sensuurin rajoja, ja usea sananvapauden rajoittamista kritisoiva hashtag pysyi suosituimpien listalla kiinalaisessa Weibo-somekanavassa pitkään ennen niiden poistamista. Sosiaalisessa mediassa vaadittiin suoraan sananvapautta ja Kiinan viranomaisten pyytävän Wenliangilta anteeksi. Myöhemmin hashtagit poistettiin.

Wenliangin kuolemasta syntynyt kohu sai lisää pontta, kun osa kiinalaismedioista kertoikin yhtäkkiä Wenliangin olevan yhä elossa, mutta kriittisessä tilassa. Myöhemmin tieto kuolemasta vahvistettiin oikeaksi.

– Hänen täytyi kuolla kahdesti, käyttäjä kirjoitti CNN:n mukaan Weibossa.

Nyt Kiina aikoo tutkia perusteellisesti taustat, jotka liittyvät Wenliangin kuolemaan.

Lähteet: CNN, CNN.

Lue myös:

    Uusimmat