Kiina vaiensi ankaralla kädellä informaatiota koronaviruksen alkupäivinä: Pidätti "huhuja" levittäneitä toimittajia ja suitsi nettikeskustelua

5:19
Koronavirusta on 10 000 kertaa vähemmän kuin tavallista influenssaa – näin maailmaa kuohuttava tauti tarttuu

Pidätetyt on kiinalaismedian mukaan vapautettu kuulusteluiden jälkeen.

Wuhanin poliisi ilmoitti koronaviruksen löytymisen alkupäivinä pidättäneensä kahdeksan ihmistä "huhujen" levittämisen vuoksi, kertoo Business Insider.

Sosiaalisen median eri kanaviin kirjoitettujen "huhujen" sanoma oli, että vuosina 2002–2003 liki 800 ihmisen hengen vaatinut sars-virus on tehnyt paluun Wuhanissa.

Pidätetyt on vapautettu

Kiinan valtiomedian Global Timesin päätoimittaja Hu Xijin kirjoitti pidätyksistä kolme kertaa kiinalaiseen sosiaaliseen mediaan Weiboon.

Aluksi kriittinen Hu Xijin lievensi Poynter-median mukaan sävyään keskusteltuaan anonyymin poliisilähteen kanssa. Hun mukaan kahdeksikolta oli ystävällisessä hengessä kysytty muutamia kysymyksiä.

Hu kertoi, etteivät kuulustellut ole enää pidätettyinä, eikä heitä myöskään rangaistu.

Poynter ei ole pystynyt vahvistamaan näitä tietoja.

Toimittajia uhkailtiin

Sosiaalisessa mediassa kirjoittaneiden kansalaisten lisäksi ryhmä journalisteja pidätettiin tammikuun 14. päivänä, koska he olivat tutkimassa wuhanilaisessa sairaalassa koronaviruksen leviämistä, raportoi Business Insider.

Toimittajat olivat Wuhanin Jinyintan-sairaalassa, kun siviilivaatteiseen pukeutuneet poliisit pidättivät heidät.

Toimittajia kuulusteltiin ja heitä pyydettiin poistamaan kaikki materiaali, jonka he olivat kuvanneet sairaalassa. Myös Time-lehden toimittajaa uhkailtiin pidätyksellä, kun hän oli tekemässä juttua kalatorilla.

Koronavirus pidettiin pois etusivuilta

Kun sars-virus levisi Hongkongin lähettyvillä vuosina 2002–2003, yritti Kiina peitellä tapausta. Kiina kertoi sarsista Maailman terveysjärjestölle WHO:lle vasta kun epidemia oli pahimmillaan helmikuussa 2003.

Vaikka Kiina on koronaviruksen suhteen ollut selvästi avoimempi kansainvälisellä näyttämöllä, on se pimittänyt tietoa kansalaisiltaan.

Financial Timesin mukaan koronavirus oli Wuhanissa etusivun uutinen vasta 20. päivä tammikuuta, jolloin Poynterin mukaan myös Kiinan valtiontelevisio ilmoitti, että Wuhaniin matkustamista on syytä välttää.

Maailman terveysjärjestölle Kiina kertoi jo uudenvuodenaattona, että Wuhanissa on havaittu tuntematon virus, joka on tarttunut useisiin ihmisiin.

– Ajattelin, että sarsin myötä Kiina joutuisi miettimään uudelleen hallintomalliaan. Olin liian naiivi, sekä sarsia että koronavirusta seurannut kiinalaistoimittaja Xu Zhiyuan kirjoitti The New York Timesin mukaan.

Koronaviruksen on vahvistettu vieneen ainakin 80 ihmisen hengen ja tarttuneen yli 2700 ihmiseen.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja