Mainos

Levottomuudet jatkuvat Kosovossa

Serbien turvallisuusjoukot jatkoivat tänään hyökkäystään Kosovon albaaneja vastaan Prekazin kylässä, Serbian sisäministeriön virkamies kertoi.

Paikalla olevien toimittajien mukaan säikähtäneet albaanit piileskelivät Prekazin palavan kylän ympärillä sijaitsevissa metsissä. Drenican alueelle, etupäässä Prekazin ja Laushan kylien läheisyyteen keskittyneet taistelut ovat vaatineet kuluvalla viikolla useita kymmeniä ihmishenkiä. Albanialaislähteiden mukaan kuolleita olisi 75. Serbiviranomaiset eivät kuitenkaan ole vahvistaneet lukuja.

YK: sodan leviäminen estettävä

YK:n ihmisoikeuskomissaari Mary Robinson vetosi tänään kansainväliseen yhteisöön, jotta se estäisi Kosovon alueen väkivaltaisuuksien leviämisen.
-Meidän on ryhdyttävä varotoimiin. Tilanne huononee melko nopeasti ja sillä voi olla laajempia vaikutuksia koko alueella, Robinson sanoi Irlannissa ihmisoikeuskokouksessa pitämässään puheessa.

Kosovon maanpaossa olevan opposition edustajan Bujar Bukoshin mukaan väkivaltaisuuksien laajenemista on vaikea estää. Sodasta voi hänen mukaansa tulla paljon pahempi kuin Bosnian sodasta. Bukoshi kehottikin Natoa ja Yhdysvaltoja lähettämään nopeasti joukkojaan paikalle "etnisten puhdistusten välttämiseksi". Kosovon albaanien demokraattista liittoa johtava Ibrahim Rugova syytti eilen Serbiaa etnisistä puhdistuksista Kosovossa. Hänen mukaansa turvallisuusjoukkojen hyökkäysten tarkoituksena on ajaa albaanit pois Drenican alueelta.

Albright: Yhdysvallat ei suvaitse väkivaltaa Kosovossa

Ulkoministeri Madeleine Albrightin mukaan Yhdysvallat ei suvaitse paluuta väkivaltaan Balkanin alueella. Albright sanoi tänään uskovansa, että Jugoslavian presidentti Slobodan Milosevic on vastuussa Kosovon tapahtumista. Italiassa vierailulla oleva Albright tapasi Roomassa ulkoministeri Lamberto Dinin. Albright kertoi tapaamisen jälkeen, ettei neuvotteluissa käsitelty länsimaiden mahdollista aseellista puuttumista Kosovon kriisiin. Mitään vaihtoehtoa ei hänen mukaansa toisaalta ole suljettu pois.

Albright ja Dini keskustelivat Kosovon tilanteesta ennen niin sanotun yhteysryhmän tapaamista maanantaina Lontoossa. Yhteysryhmään kuuluvat Italian ja Yhdysvaltojen lisäksi Britannia, Ranska, Saksa ja Venäjä. Albrightin on määrä jatkaa huomenna matkaansa Saksaan.

Carl Bildt: Yhdysvallat ei ole halukas ryhtymään sotilastoimiin Kosovossa

Bosnian sodassa rauhanvälittäjänä toimineen Carl Bildtin mukaan sotilastoimiin ryhtyminen Kosovossa on ainakin toistaiseksi poissuljettu. Sen paremmin Euroopan maat kuin Yhdysvallat eivät ole halukkaita lähettämään alueelle sotilasjoukkoja. Neuvottelut ovatkin ainoa mahdollinen tie kriisin ratkaisemiseksi. Bildt johti Bosnian sodan aikana mm. Kosovon neuvotteluryhmää ja hän tuntee alueen ongelmat hyvin. Bildt totesi kuitenkin heti kärkeen, että hän ei ole käytettävissä nykyisen kriisin sovittelussa.
-Minulla on muuta tekemistä, Ruotsin maltillista kokoomusta tämän vuoden vaaleihin luotsaava Bildt totesi.

Väkivalta on kuitenkin kriisin ratkaisussa poissuljettu, koska siten ei Bildtin mukaan voiteta mitään. Euroopan maat ja Yhdysvallat eivät sitä paitsi ole edes valmiita lähettämään sotilaita kuolemaan Balkanille, Bildt sanoi.
-Yhdysvallat ei ole halukas lähettämään joukkoja - senhän näimme jo Bosniassa. Se haluaa vain lähettää koneen, joka laskee pari pommia. Ja näinhän ei ratkaista mitään konflikteja, Bildt totesi. Bildt sanoi osanneensa jo odottaa Kosovon kriisin puhkeamista väkivallaksi. Maassa muodostettiin pikkuhiljaa nk. vapautusarmeijaa, joka alkoi pystyttää tiesulkuja ja yrittää saada itselleen pientä rauhoitettua aluetta. Oli selvää, että serbit puuttuisivat asiaan jossakin vaiheessa, Bildt sanoi.

Bildtin mukaan Kosovon kriisi ratkeaisi parhaimmin, jos nykyinen serbimaakunta liitettäisiin Jugoslavian tasavaltaan. Jugoslavia koostuisi tällöin kolmesta osavaltiosta, Serbiasta, Montenegrosta ja Kosovosta. Helppo tämä ratkaisu ei kuitenkaan ole, Bildt myönsi.
-Tätä on vaikea toteuttaa nyt. Keskustelut onkin aloitettava luottamusta rakentavista toimenpiteistä, kuten poliittisten vankien vapauttamisesta.
(STT-DPA-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.