Mainos

Leviävät taudit huolestuttavat tulvamaita

Tulvista kärsivät Keski-Euroopan maat pelkäävät nyt uutta uhkaa: likavesien mukana leviäviä tauteja. Samalla pohditaan, kuka maksaa tulvien laskut.

Tulvien koettelemissa Keski-Euroopan maissa pelätään nyt tautien leviämistä.

Saksassa ja Tsekissä viranomaiset ovat varoittaneet mm. punataudista ja hepatiitista. Tulvavesien seassa on paljon mm. viemärijätteitä. Myös lämmin sää edistää tautien leviämistä.

Tulva ei näytä laantumisen merkkejä. Tänäänkin Pohjois-Saksassa on evakuoitu tuhansia ihmisiä.

Saksan oppositio arvosteli tulvapakettia


Saksalaiset poliitikot puolestaan kiistelivät edelleen siitä, miten korvata tulvien aiheuttamat tuhot.

Tulvan uhrien määrä nousi jälleen, kun viime yönä löydettiin kaksi uutta ruumista. Saksan tulvat on tähän mennessä vaatineet 21 ihmisen hengen. Parikymmentä on edelleen kateissa.

Noin 20000 ihmistä valmistautui lähtemään kodeistaan pohjoisessa Ala-Saksin osavaltiossa, ja ensimmäisiin evakuointeihin ryhdyttiin myös Mecklenburgin osavaltiossa.

Tuhannet pelastustyöntekijät jatkoivat maan koillisosassa työtään joen suojavallien vahvistamiseksi. Pelastustöissä auttoivat Saksassa olevat brittisotilaat Saksan armeijan pyynnöstä. Puola puolestaan lahjoitti Saksalle 150 000 hiekkasäkkiä.

Samalla kun osa maasta vielä varautui pahimpaan, osassa alettiin hiljalleen toipua tuhoisista tulvista. Tulvien viime viikolla runtelemassa Dresdenin kaupungissa lapset pääsivät tänään kouluun.

Saksan valtiovarainministeri Hans Eichel ilmoitti keskiviikkona olevansa valmis solmimaan oppositiopuolueiden kanssa kompromissin siitä, miten tulvatuhot korvataan. Saksin osavaltion valtiovarainministerin Horst Metzin mukaan tulvien lopullinen lasku on osavaltiossa nousemassa jopa 15 miljardiin euroon.

Saksan hallitus päätti jo aikaisemmin jäädyttää yli 6,9 miljardin euron veronleikkauspaketin, jotta tulvatuhojen korvaamiseen saadaan rahaa.

Oppositiossa olevat kristillisdemokraatit ovat kuitenkin arvostelleet suunnitelmaa sanoen sen kohtelevan ihmisiä epätasa-arvoisesti. Opposition mukaan leikkaukset kohdistuvat rankimmin kuluttajiin sekä pieniin ja keskisuuriin yrityksiin.

Kristillisdemokraatit vaativat, että myös isot yritykset osallistuvat talkoisiin esimerkiksi korkeamman yritysveron muodossa.

Tulvahuippu lähestyy Kroatiaa ja Romaniaa

Kroatian itäosassa sijaitsevissa Vukovarin kaupungissa ja läheisessä Batinan kylässä varauduttiin Tonavan tulvintaan. Joen pinta hilautui keskiviikkona ylöspäin 1,5 senttimetriä tunnissa.

Tulvahuipun odotettiin saapuvan alueelle myöhään tänään tai huomenna. Tonavan vesimäärä myös Romanian alueella kaksinkertaistui. Kun joessa normaalisti virtaa vettä 800 kuutiota sekunnissa, oli virtaama keskiviikkona liki 2000 kuutiota sekunnissa.

Tshekissä hallitus päätti keskiviikkona pitää Vltavajoen tulvien vuoksi julistetun poikkeustilan edelleen voimassa viidellä eri alueella, näiden joukossa myös maan pääkaupunki Praha.

Tulvien tuhojen korjaamisen odotetaan Tshekissä vaativan alustavien arvioiden mukaan 2-3 miljoonaa euroa.
Yli tuhat asukasta pääsi keskiviikkona Prahassa palaamaan tulvien runtelemalle Karlinin alueelle.

Kaikkiaan tulvat ajoivat 220000 ihmistä kodeistaan Tshekissä.

Itävallassa kovat ukkosmyrskyt saivat tänään aikaan uusia tulvia ja mutavyöryjä Kärntenissä,Tirolissa ja Salzburgissa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.