Mainos

Leonia nosti ensi vuoden kasvuennustetta

Leonia-pankki on nostanut ennustettaan Suomen ensi vuoden talouskasvuksi. Leonia arvioi nyt Suomen bruttokansantuotteen kasvavan ensi vuonna 4,2 prosentin vauhtia, kun aiempi ennuste oli 3,8 prosenttia.

Tämän vuoden kasvuennusteen Leonia piti ennallaan 3,6 prosentissa. Vuonna 2001 pankki ennakoi talouskasvun jatkuvan ensi vuoden tahtia eli edelleen 4,2 prosenttia. Leonia perustelee entistä optimistisempaa näkemystään sillä, että kotimainen kysyntä on jo pitkään jatkunut vakaana ja nyt vientikin on kääntynyt uuteen nousuun. Ensi vuonna Leonia odottaa viennin volyymin voivan kasvaa jopa 6-7 prosenttia, lähinnä Euroopan suhdanteiden elpymisen ansiosta.

Vuonna 2001 lisääntyvää kysyntää on odotettavissa myös Euroopan ulkopuolelta, erityisesti Kaukoidästä. Kotimaassa pankki odottaa rakennusinvestointien lisääntyvän myös kahden seuraavan vuoden aikana, mutta hieman viime ja tämän vuoden tahtia hitaammin. Teollisuuden investoinnit pysyvät vielä ensi vuonnakin melko vaatimattomina.

Työttömyysasteen Leonia odottaa laskevan tänä vuonna 10,2:een, ensi vuonna 9,3:een ja vuonna 2001 jo 8,5 prosenttiin. Leonian ennuste on varsin hyvin linjassa muiden tämän syksyn aikana julkistettujen kanssa. Myös Palkansaajien tutkimuslaitos ja OECD ovat ennustaneet Suomeen ensi vuodelle 4,2 prosentin kasvua.

Etlan ja Pellervon taloudellisen tutkimuslaitoksen ennusteet ovat 4,0 prosenttia ja valtiovarainministeriön 3,9 prosenttia. Merita arvioi tuoreimmassa ennusteessaan ensi vuoden talouskasvun kiihtyvän peräti 4,5 prosenttiin. Suomen Pankki taas arvioi kesäkuussa kasvun jäävän ensi vuonnakin vain 3,3 prosenttiin.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.