Mainos

Lentoyhtiöiden valtiontakuu päättyy

Suomalaiset lentoyhtiöt eivät saa vastedes enää valtiolta väliaikaista valtiontakuuta sotariskivahinkojen varalta. Syyskuussa annettu voimassa ollut takaus päättyyy tänään lokakuun viimeisenä päivänä. Valtiontakuiden poistamisesta on jo useaan kertaan puhuttu EU:n valtiovarainministerineuvostossa.

Valtiontakuita ryhdyttiin antamaan viime vuoden syyskuun terrori-iskujen jälkeen. Syynä oli, että kaupallisilta markkinoilta ei ollut enää saatavissa vakuutuksia järkevään hintaan. Nyttemmin tilanne on hiljalleen muuttunut. Esimerkiksi SAS-lentoyhtiö on jo lentänyt ilman valtiontakuita.

Lentoyhtiöiden kilpailutilanteen kannalta ongelmallista on ollut, että kaikkialla sotariskijärjestelyistä ei ole vielä luovuttu. Suomessakin valtiontakuut voidaan periaatteessa ottaa uudelleen käyttöön, jos tarve niin vaatii.

Eduskunnan valtuutus on voimassa ensi huhtikuun loppuun. Ensisijaisena pyrkimyksenä on kaiken aikaa kuitenkin ollut, että markkinapohjaiseen vakuutusjärjestelmään palataan niin pian kuin se on mahdollista lentoliikenteen jatkuvuuden ja lentoyhtiöiden tasapuolisen kilpailun turvaamisen kannalta.

Valtiontakuu oli maksullista. Se kattoi sotariskitilanteessa kolmansille osapuolille aiheutuvat vahingot enintään yhden miljardin dollarin arvosta vahinkotapahtumaa kohden.

(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.