Lentoyhtiö tarjoili pähkinöitä – Tricia sai vakavan allergisen reaktion: "Saatoin vain ajatella 'en halua kuolla poikani nähden'"

7:16

Lomalennolla Tricia Powell sai hengenvaarallisen allergisen reaktion, koska lentokoneessa tarjoiltiin pähkinöitä.

Video: Nämä ovat siitepölyallergian tyyppioireet – se voi puhjeta aikuisenakin!

Tricia Powell oletti olevansa kahden tunnin kuluttua kotona. Perheen lomamatka loppui kuitenkin karusti, kertoo Good Housekeeping.

Powellilla on runsaasti erilaisia ruoka-aineallergioita. Hän ei voi syödä esimerkiksi joitakin vihanneksia, kaloja, siemeniä ja pähkinöitä. Lisäksi Powell on allerginen lateksille.

– Nyt, kun olen 38, en enää muista, miten monta kertaa olen käyttänyt EpiPen-adrenaliinikynää pelastaakseni oman henkeni. Se on taakka, ja vie paljon henkistä voimaa joutua aina miettimään "mitä tuossa ruoassa on? Onko se turvallista?", Powell kuvailee.

Powell halusi jakaa tarinansa, kun tapauksesta oli vuosi aikaa. Jos kuva ei näy, katso se täällä.

Koneessa tarjottiin pähkinöitä

Vuonna 2017 perhe oli lentokoneessa matkalla huvipuistosta kotiin, kun heille tarjottiin välipalaa. Powell kauhistui: lentoemännällä oli runsaasti erilaisia pähkinäpusseja.

Powell kertoi heti olevansa allerginen pähkinöille.

– "En tarjoile maapähkinöitä", lentoemäntä sanoi. "Olen allerginen kaikille pähkinöille", selvensin, mutta hän vain jatkoi kysyen vieressäni istuvalta mieheltä, haluaisiko tämä pähkinöitä, Powell kuvaa.

Vierustoveri kieltäytyi pähkinöistä Powellin tilanteesta kuultuaan.

Yritti piiloutua, mutta turhaan

Powell pelkäsi, että saisi pahan allergisen reaktion. Hän nousi, vei vauvaikäisen lapsensa miehensä Johnin syliin ja meni wc-tiloihin.

– Kun poistuin vessasta hetkeä myöhemmin, John kysyi, olenko ok, mutta ääneni kuulosti jo oudolta. Se on ensimmäinen asia, joka tapahtuu, kun saan allergisen reaktion, Powell sanoo.

"Ilmatieni olivat jo sulkeutumassa"

Hän meni paikalleen, kutsui lentoemännän ja söi allergialääkettä. Powell oli olettanut, että lyhyellä matkalla ei tarvittaisi suurta määrää lääkkeitä. Hän oli väärässä.

– Ilmatieni olivat jo sulkeutumassa, ja kun henkilökunnan jäsen saapui, en voinut puhua lainkaan. Kiskaisin EpiPenini esiin ja löin sen reiteeni. Mutta koska tiesin, että sen teho kestäisi vain 10–20 minuuttia ja lentokoneessa kiertävä ilma tarkoitti, että allergeeni pääsisi vieläkin vaikuttamaan minuun, menin vielä enemmän paniikkiin, Powell kuvaa.

"En edes sanonut hyvästejä tyttärelleni..."

Hän löi reiteensä toisen EpiPenin ja haukkoi henkeä. Vieressä istunut mies tajusi, mistä on kyse, ja huusi ykkösluokassa matkustaville "hän on allerginen pähkinöille, hankkiutukaa eroon pähkinöistänne".

Powell ei enää nähnyt kunnolla. Hänen miehensä, joka on lääkäri, kysyi henkilökunnalta, millaisia tarvikkeita näillä on koneessa; sitten hän asetti Powellin pojan tämän syliin, jotta voisi etsiä hätätarvikkeita.

– Vauva katsoi ylös minuun ja sanoi "äiti, äiti!" Saatoin vain ajatella "en halua kuolla poikani nähden. En edes sanonut hyvästejä tyttärelleni, joka nukkuu koneen takaosassa. En ole valmis jättämään vauvojani".

Powell kiidätettiin sairaalaan

Lentoemäntä yritti auttaa Powellia, mutta hän oli vetänyt käteensä lateksihanskat, joille Powell on myös allerginen. John ehti onneksi estää enimmät hoitotoimenpiteet.

Kone teki hätälaskun väärälle kentälle. Powell kiidätettiin ensiapuun ja sairaalaan. Matkalla hän menetti tajuntansa ja häntä piti elvyttää.

– Kun saavuimme (sairaalaan), minut rullattiin ulos ja John peitti lasten silmät, jotta he eivät näkisi elottoman kehoni menevän ohi samalla, kun ensihoitaja elvytti, Powell sanoo.

Powellin tytär näki äitinsä sairaskohtauksen ja pelkää edelleen lentämistä.

 

Jos kuva ei näy, katso se täällä.

Powell ajaa pähkinöiden kieltämistä lentokoneissa

Powell pääsi sairaalasta seuraavana päivänä, mutta hän joutui vielä jatkohoitoon anafylaktisen reaktion aiheuttamien ongelmien vuoksi. Powellilla on oireyhtymä, jonka vuoksi pulssi katoaa hänen vasemmasta kädestään, ja lentokoneessa sattunut tapaus pahensi ongelmaa.

Hänen kätensä piti leikata. Powellille aiheutui pahaa kipua. Leikkauksesta on kahdeksan kuukautta, eikä hän vieläkään kykene nostamaan lapsiaan.

Powell ajaa nyt pähkinöiden kieltämistä lentokoneissa.

– Jonkin pitää muuttua, eikä muutosta voi odottaa niin kauan, että joku ruoka-allergikko kuolee lentokoneessa, koska pähkinöitä tarjoiltiin, Powell sanoo.

– Tiedän, ettei sitä, mitä ihmiset tuovat koneeseen, voi kontrolloida, mutta eikö minun elämäni – ja muiden kaltaisteni elämien – pitäisi merkitä enemmän kuin lennonaikaisen välipalan?

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja