Lentoemäntä: Meistä tehdään syntipukkeja

Finnairin lentoemäntien ja stuerttien lakko jatkuu tänään kolmatta päivää, eikä näköpiirissä ole helpotusta. Osapuolten näkemykset eivät tunnu lähentyneen valtakunnansovittelijan johtamissa neuvotteluissa lainkaan.

Finnair on korostanut puheenvuoroissaan alan tiukan kilpailutilanteen vaativan työntekijöiden etujen karsimista. Suomen lentoemäntä- ja stuerttiyhdistys SLSY:n mukaan työnantajan vaatimat työehtojen heikennykset, kuten vapaapäivien vähentäminen, uhkaavat vakavasti työssä jaksamista.

Kysymys jaksamisesta, ei rahasta

SLSY:n rivit ovat yhtenäiset, kertoo Finnairin lentoemäntä, joka ei halua nimeään julki.

- Ainakaan minun tutuissani ei ole yhtäkään, joka olisi SLSY:n neuvottelulinjasta eri mieltä. Tässä on oikeasti kysymys jaksamisesta, lentoemäntä vakuuttaa.

Lentoemäntä kertoo vähentäneensä työaikaansa jo kuluvana vuonna, että jaksaisi.

- Palkan pieneneminen näkyy meidän perheen taloudessa, mutta näin on ollut pakko tehdä ihan levon vuoksi, hän toteaa.

Finnairilla kovat piipussa

Kiistan panokset ovat kovat. Toissa päivänä, välittömästi lakon alkamisen jälkeen, Finnairin toimitusjohtaja Mika Vehviläinen moitti työntekijöiden joustamattomuutta ja ilmoitti Finnairin alkavan tutkia työn siirtämistä Suomesta halvemman kustannustason maihin.

SLSY:ssä koetaan, että yhtiö on tekemässä siitä syntipukkia. Sama tulkinta elää kentällä.

- Firma on nyt selvästi valmis kipeisiinkin ratkaisuihin ja tekee meistä syntipukin. Yli puoli vuotta on oltu ilman sopimusta, lentoemäntä arvioi.

Työhaluja ja motivaatiota kiista ei ole rokottanut.

- Niin mielelläni olisin siellä. Tuntuu todella kurjalta, koska me haluamme, että matkustajilla olisi hyvä olla, lentoemäntä huokaa.

Finnairin matkustamohenkilökuntaa koskeva työehtosopimus umpeutui viime huhtikuussa.

Lue myös:

    Uusimmat