Mainos

Täydellinen teltta eri käyttötarkoituksiin: kiinnitä huomiota näihin ominaisuuksiin

Tietyt teltan ominaisuudet ovat muita tärkeämpiä riippuen siitä, mihin aiot telttaa käyttää. Lue tärkeimmät kriteerit festariteltan, vaellusteltan ja koko perheelle sopivan teltan valintaan!

Sopiva teltta festareille ja kesäreissuille

Festareita ja muita kesäisiä reissuja varten on hyvä olla kesäsäähän sopiva teltta. Kun valitset telttaa, mieti aluksi, montako henkilöä teltassa yleensä majoittuu. Valitse henkilömäärältään yhtä suurempi teltta: näin telttaan mahtuvat myös matkatavarat ja teltassa mahtuu viettämään aikaa. 

Festarialueella teltta pitää yleensä pystyttää melko rajatulle alueelle, ja lisäksi ohikulkijat saattavat kompastella teltan kiinnitysnaruihin. Kupoliteltta on helppo pystyttää, eikä siinä ole yleensä pitkälle yltäviä kiinnitysnaruja. Lisäksi se on useimmiten perinteistä harjatelttaa korkeampi, joten teltassa on mukavaa myös oleilla. 

Satunnaisia kesäreissuja varten et tarvitse telttaa, jossa on maailman parhaimmat tekniset ominaisuudet. Telttakankaan vesipilariarvon kannattaa olla kuitenkin vähintään 3 000 mm. Kesähelteitä silmällä pitäen kannattaa varmistaa, että teltassa on riittävä ilmanvaihto. Voit seuloa Hobbyhall.fi-verkkokaupan valikoimasta teltat, joissa ilmanvaihto on erityisesti huomioitu.

Jos olet menossa kesällä festareille esimerkiksi Ruisrockiin tai muuhun suosittuun tapahtumaan, ja Turku hotellin sijaan aiot majoittautua festariteltta-alueella, kiinnitä huomiota teltan pohjaan. Pinnoitettu ja saumateipattu pohjakangas estää kosteuden siirtymisen telttaan, jos leirintäalue muuttuukin runsaiden sateiden vuoksi mutavelliksi. 

Kesäteltan ovi- ja ikkuna-aukot tulisi olla varustettu hyttysverkolla. Teltan sisätiloissa olevat säilytyspussit ja ripustuskoukut helpottavat tavaroiden pitämistä järjestyksessä. Voit parantaa teltan käytettävyyttä hankkimalla erillisen, sateenpitävän ulkokankaan tai alustan, joka suojaa maasta nousevalta kosteudelta ja kylmyydeltä. 

Täydellinen teltta pitkille vaelluksille

Pitkillä vaelluksilla teltan paino ja pakkauskoko ovat tärkeimpiä teltan valintakriteereitä. Yhden hengen telttoja löytyy ultrakevyinä malleina, jotka painavat vain muutaman sata grammaa. Painon lisäksi kannattaa tarkistaa myös pakatun telttapussin mitat: onko pussin koko sopiva rinkkaasi suhteutettuna?

Koska pitkillä vaelluksilla on mukana yleensä suuri rinkka, saatat haluta teltan, jonka sisällä mahtuu myös säilyttämään tavaroita. Jos et tee vaelluksia talvella tai aivan alkukeväästä tai loppusyksystä, kolmen vuodenajan teltta riittää tarpeisiisi hyvin. Kiinnitä huomiota teltan hyvään ilmanvaihtoon ja säänkestäviin materiaaleihin. Teltan vesipilariarvon kannattaa olla vähintään 5 000 mm. Laadukkaissa teltoissa on tukevat kiinnitys- ja kaarimateriaalit, jotka kestävät koviakin tuulenpuuskia.

Teltassa oleva erillinen eteistila antaa hyvän suojan kengille ja muille varusteille. Pitkille vaelluksille matala tunneli- tai harjateltta on yleensä parempi vaihtoehto, sillä matala teltta ei ole niin altis tuulen riepottelulle. Teknisiltä ominaisuuksiltaan loistavat kolmen ja neljän vuodenajan teltat ovat yleensä kalliimpia, mutta voit etsiä niitä alennusmyynnistä esimerkiksi Black Friday -kampanjasta. 

Teltta, jossa on erillinen sisä- ja ulkoteltta, toimii erityisen hyvin sekä hellesäällä että kylmemmässä ilmastossa. Varmista hyvät unet hankkimalla teltan pohjalle lämpöä eristävä alusta sekä satsaamalla laadukkaaseen makuupussiin ja makuualustaan. Retkeilyvarusteiden lisäksi löydät Hobbyhall.fi-verkkokaupasta myös vaihteleviin sääolosuhteisiin sopivia vaatteita esimerkiksi Didriksonsilta.

Teltta, joka sopii retkeilyyn perheen kanssa 

Kun tarvitset telttaa perheen kanssa metsäretkillä ja leirintäalueilla, on ensimmäinen valintakriteeri teltan koko. Valitse tarpeeksi tilava teltta, jossa on riittävästi tilaa koko perheelle sekä varusteille. Tarvitset tilaa nukkumiseen, säilytykseen ja mahdollisesti myös oleskeluun sateen sattuessa.

Usein teltoissa on määritelty henkilömäärä, jolle teltta sopii. “Neljän hengen teltta” voi kuitenkin eri valmistajilla olla hyvinkin eri kokoinen, joten teltan mitat kannattaa tarkistaa ennen ostopäätöstä. Hobbyhall.fi-verkkokaupassa voit hakea telttamalleja paitsi henkilömäärän, myös mittojen perusteella. Isompia, 4–12 henkilölle tarkoitettuja telttoja löytyy muun muassa Outwell-, Coleman- ja High Peak -merkeiltä. 

Perheen kanssa retkeillessä teltan helppo pystytettävyys ja purkaminen ovat avainasioita. Teltan erillinen eteistila tai katos tuo lisätilaa tavaroiden säilyttämiseen sekä ulkovaatteiden pukemiseen. Hyttysverkot, säilytystaskut ja helposti puhdistettavat sisäkankaat tuovat helppoutta teltassa majoittumiseen. 

Mitä enemmän telttaa käytetään vaelluksilla ja metsäretkillä, sitä enemmän teltan valinnassa tulee kiinnittää huomiota myös säänkestävyyteen sekä teltan painoon ja pakkauskokoon. Tarkista teltan vedenpitävyys ja tuulenkestävyys. 

Kevyimmät neljän hengen teltat painavat pakattuina noin 3 kg. Jos telttaa kuljetetaan autossa tai asuntoautossa ja sitä käytetään enimmäkseen leirintäalueilla, teltan painoa tärkeämpiä ominaisuuksia ovat teltan tarjoama tila sekä suoja erilaisilta sääolosuhteilta.

 

 

Lue myös:

    Uusimmat