Mainos

"Leipäjonot ovat paikka, josta talousahdinkoa voi alkaa purkaa helpoiten"

Ruoka-avusta, tai tutummin leipäjonosta ravintonsa hakevien joukko on kirjavaa, sen todistaa ruuanjakopistettä pyörittävä Heikki Hursti ja leipäjonossa asioivia tutkinut Maria Ohisalo.

– Porukkaan mahtuu paljon yksinasuvia, eläkeläisiä, äitejä pienten lastensa kanssa, isiä, opiskelijoita ja työssäkäyviä ihmisiä, joiden rahat eivät riitä elämiseen, Heikki Hursti kertoo.

Leipäjonoissa säännöllisesti asioivien taustoista tiedetään pian tarkemmin. Itä-Suomen yliopiston tutkija Maria Ohisalo on haastatellut 3500:a leipäjonoissa viikoittain vierailevaa eri puolella Suomea. Tutkimus julkaistaan kokonaisuutena joulukuussa, mutta väliraportteja on jo valmiina.

Ohisalo kertoo, että leipäjonoon turvautuu eri arvioiden mukaan jopa 20 000 - 30 000 suomalaista.

Yksi merkittävä joukko, joka erottuu tutkimuksessa, ovat yksinelävät.

– Heillä saattaa olla taustallaan monta köyhyysriskiä, jotka kumuloituvat, Ohisalo sanoo.

Ohisalo muistuttaa, että ruoka-apu on tärkeää apua, mutta vain hetkellisesti helpottava laastari.

– Onhan se noloa, että meillä on leipäjonoja ja kyllähän se kertoo myös meidän sosiaaliturvan aukoista.

Takuusäätiössä suomalaisten talousahdinkoon koitetaan löytää apua velkaneuvonnan ja takauksien keinoin. Takuusäätiön toiminnanjohtaja Juha Pantzar katsoo, että leipäjonot ovat monelle paikka, josta voi hakea joustoa omaan taloudelliseen ahdinkoonsa helpoimmin.

– Monilla ihmisillä rahat ovat sidottu useisiin kiinteisiin menoihin, ja se mikä joustaa, on sellaista, mistä ei synny heti seurauksia, tai jotain sellaista, jota voi saada jostain muualta, Pantzar sanoo MTV:n Uutislivessä.

Toinen kohde, josta etsitään helpotusta akuuttiin, vaikeaan taloustilanteeseen, on asuminen. Vastikkeita saatetaan jättää maksamatta siinä toivossa, ettei muutaman kuukauden "unohdus" vielä vie asuntoa alta.

– Aika monella talouden varat ovat sidottu jo valmiiksi, kun se palkka tulee.  Jos sitten tulee jokin yllättävä tilanne elämässä, että joustoa pitää hakea muualta ja luottokorttikin on käytetty jo tappiinsa, niin sitten ne joustot haetaan paikoista, joista tulee hitaimmin sanktioita. Meillä Suomessa kuitenkin tarvitaan katto pään päälle ja se on se paikka, josta ei tule niin nopeasti sanktioita. Pidemmän päälle se ei kuitenkaan kannata, sillä omasta asunnostakin voi joutua ulos. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.