Leijonilla vastassa SM-liigasta sensaatiomaisesti NHL:ään noussut ranskalainen – Sami Kapasen kova koulu hioi timantin

Jos Ranskan Alexandre Texier tekee tänään Suomea vastaan maalin MM-kisoissa, osa-ansio menee suomalaiselle jääkiekolle. Texier kasvoi rakettimaisesti ratkaisupelaajaksi jopa NHL:ään Sami Kapasen suojissa.

MAINOS

Jääkiekon MM-kisat C Morella!

Ranska – Suomi sunnuntaina 19.5. klo 21.15 C More Sport 1/MTV3

Kaikki ottelut suorana C Morella ja cmore.fi -suoratoistopalvelussa!

Texier saapui vuonna 2017 Kuopioon, 18-vuotiaana raakileena. Taidot olivat, mutta tie urheilijaksi oli vielä lapsenkengissä. Kahdessa vuodessa tapahtui paljon.

Ensimmäinen liigakausi KalPassa tuotti 22 tehopistettä. Toiselle vuodelle taso nousi selvästi, Texier painoi 55 peliin 41 pistettä, mutta se oli vasta alkua. KalPa jäi pois pudotuspeleistä ja Columbuksesta Kuopiossa lainalla kauden Texier lähti kokeilemaan Pohjois-Amerikkaan.

Jo AHL:ssä nähtiin, että kyseessä ei ole pelkkä kokeilu. Texier pisti seitsemään peliin tehot 5+2 ja kutsu kävi ylös. Tehoilla 2+1 KalPan 14. maaliskuuta hyvästellyt Texier oli vain 22 päivää myöhemmin ensimmäistä kertaa NHL-kokoonpanossa. Runkosarjassa pelejä tuli kaksi, grenoblelainen teki toisessa maalin.

Columbus lähti pudotuspeleihin haastamaan runkosarjan ylivoimaista ykköstä Tampa Bayta. Columbus shokeerasi voittamalla kolme ensimmäistä peliä ja neljännessä Texier laittoi suurimman mestarisuosikin ulos kahdella maalillaan.

– Tämä on ollut hullua, Texier hymähti Ranska-Suomi-ottelun alla.

– Suomessa pelaaminen oli mahtavaa, opin paljon siitä, miten olla ammattilainen ja jäällä opin, miten olla hyvä pelaaja.

(Artikkeli jatkuu kuvan alla)

Kova Sami Kapanen

Suomi vaikuttaa olleen Texierille täysin oikea valinta. Jo ensimmäinen vuosi opetti paljon, mutta toisena hän lähti kehittymään siinä, miten ollaan ratkaisevassa roolissa. Texier nostaa esiin miehen, joka on hänen tarinansa kannalta ratkaiseva: Sami Kapanen.

– Opin eniten jään ulkopuolella: mitä on olla ammattilainen – salilla sitä, miten olen oma itseni muiden seurassa. Ei saa miettiä liikaa, eikä saa ajatella, että on iso tähti. Kaikki auttoivat minua ja etenkin Sami, Texier sanoo.

KalPan päävalmentaja Kapanen kiinnitti erityistä huomiota nuoriin pelaajiin. Osoitus erinomaisesta työstä on se, ettei Texier ole ainut rakettimainen kehittyjä, sillä Eetu Luostarinen nousi MM-kisoihin ja Otto Leskinen solmi juuri NHL-sopimuksen.

– Sami oli aika kova pelaajille, etenkin nuorille. Et pääse pelaamaan, jos et ole tarpeeksi hyvä ja jos et harjoittele tarpeeksi. Hän tietää täsmälleen, mitä nuoret tarvitsevat, koska hän pelasi NHL:ssä ja hän haluaa auttaa jokaista nuorta. Hän oli hyvä valmentaja meidän joukkueellemme ja nuorille.

Kapanen oli siis tiukka, mutta syystä. Jääkiekossa ei pääse huipulle, jos ei ole valmis laittamaan itseään joka solulla likoon. Sen Kapanen sai iskostettua myös Texierin päähän.

– Me harjoittelimme joka päivä kovaa. Se on välillä rankkaa, mutta juuri se on kaiken avain. Pitää olla valmentaja, joka on nuorille kova.

– Minä kuuntelin kaiken, mitä hän sanoo. Tärkein juttu on se, että pitää olla itse valmis, vaikka joskus on vaikeita aikoja ja on esimerkiksi poissa kokoonpanosta eikä pääse pelaamaan.

Ranska pulassa

Texierin tapahtumarikas kausi on nyt päättymässä MM-kisoissa. Columbuksen lento katkesi Bostonia vastaan, joten hän tuli edustamaan Ranskaa.

Kisat ovat menneet maalta alakanttiin, saldona on vain yksi piste. Tänään vastassa on selvä ennakkosuosikki Suomi, ja jos Leijonat hoitaa homman odotetusti, Ranska pelaa viimeisessä ottelussaan Iso-Britanniaa vastaan isoista asioista: tuon ottelun voittaja pysyy A-sarjassa ja häviäjä putoaa tasoa alemmas.

(Artikkeli jatkuu kuvan alla)

Pari vuotta sitten kisoja isännöinyt Ranska on pelannut korkeimmalla tasolla keväästä 2008 lähtien, joten putoaminen olisi katastrofi. Nuori joukkue osasi odottaa, että Slovakian reissusta saattaa tulla vaikea.

– Joskus on tällaisia kisoja, mutta meidän täytyy vain pysyä yhtenäisinä eikä saa luovuttaa.

Tänään maali Leijonien verkkoon olisi osittain Suomen, KalPan ja Sami Kapasen ansiota.

– Haluan auttaa joukkuettani ensisijaisesti. Se on tärkeintä, koska tarvitsemme pisteitä. En mieti itseäni ja pisteitäni, vaan joukkuetta, Texier sanoo.

Varsin suomalainen ajattelutapa.

Lue myös:

    Uusimmat