Leijonien sankari kuumensi kanadalaiset MM-kisoissa – tappeli NHL:ssä legendaa vastaan heti ensimmäisellä leirillään: "Inhosimme pelata häntä vastaan"

Tulosruutu 20 vuotta sitten: Marko Tuomainen ja Aki Berg vakuuttivat Kingsin NHL-leirillä 1:38
Videolla Tulosruudun raportti Los Angeles Kingsin harjoitusleiriltä vuonna 1999.

Tulosruutu raportoi 20 vuotta sitten Los Angeles Kingsin NHL-leiriltä, kun Marko Tuomainen ja Aki Berg valmistautuivat kauteen. Tuomainen oli saanut uransa hyvin nousuun edellisen kevään MM-kisoista. 

Marko Tuomainen pelasi erinomaiset MM-kisat vuonna 1999. Hän iski muiden muassa ratkaisumaalin välieräpelissä Ruotsia vastaan. Tuomaisen saldo 12 ottelussa oli 4+2=6. 

Tuomaisen pelityyli jäi valmentaja Andy Murrayn mieleen. 

– Kanadan maajoukkue inhosi pelata häntä vastaan. Se on hyvä merkki. Hän on kova suomalainen pelaaja, Los Angeles Kingsin valmentaja Murray kertoi Tulosruudulle. 

Kings teki Tuomaisen kanssa vuoden yksisuuntaisen sopimuksen, mikä petasi hyvän lähtökohdan harjoitusleirillä. Murray oli kesällä käymässä Suomessakin juttelemassa Tuomaisen kanssa. 

– Ihan hampaat irvessä ei tarvinnut omasta paikasta kuitenkaan taistella, tätä nykyä KalPan valmentajana työskentelevä Tuomainen muistelee 20 vuotta myöhemmin MTV Urheilulle. 

(Juttu jatkuu kuvan jälkeen)

Tappelu Doanin kanssa

Harjoitusleirillä ei silti voinut antaa yhtään löysää. Ensimmäisenä treenipäivänä oli joukkueen sisäisessä pelissä heti viisi tappelua. 

Tuomainenkin tiputti hanskat harjoituspelissä Phoenix Coyotesia vastaan. Taistelupukarina oli kovan uran tehnyt Shane Doan. Tuomainen pärjäsi väännössä erinomaisesti.

Väännön voit katsoa tästä YouTube-linkistä

– Siinä oli pientä näyttöhalua, että pystyn hoitamaan senkin puolen. 

HIFK:ssa pari huippukautta pelannut laituri pelasi jämäkän kauden kolmosketjussa. Hän teki 63 ottelussa tehot 9+8=17. 

NHL-ura sai kuitenkin huonon käänteen ensimmäisen kauden lopulla. Paha jalkavamma vaikutti loppukauteen, ja samalla Kingsin johto halusi ajaa nuorempia pelaajia sisään. 

Uusi sopimus harjoitusleirin kautta

Seuraavalla kaudella Tuomainen tuli harjoitusleirille ilman sopimusta, mutta sai taisteltua jatkon. NHL:ssä kertyi 11 ottelua, ja farmijoukkue Lowellissa 59.

– AHL:n puolella tuli tulostakin. Ihan hyvä vuosi siitäkin tuli. 

Tuomainen pelasi vielä kauden New York Islandersin organisaatiossa, kunnes hän palasi SM-liigaan Bluesin riveihin. Kingsin ajasta jäi kuitenkin hyvät muistot. Samaan aikaan seurassa pelasivat Berg ja Jere Karalahti

– Paljon vietimme suomalaisten kanssa aikaa. Mukavaa oli siinäkin mielessä. 

Lue myös:

    Uusimmat