Erikoishaastattelu: Kiekkokiertolainen ja Kärppien tähti Oskar Osala halusi lukioiässä meteorologiksi – uran suurin oppi kiteytyy yhteen lauseeseen

Alkukaudesta tauon jääkiekosta pitäneellä Kärppien hyökkääjällä Oskar Osalalla on ollut muitakin ammattihaaveita. Ehkä jopa hieman yllättäviä sellaisia.

"Se, missä hän on kaikista paras, on hänen positiivinen suhtautuminensa lajiin. Se tekee hänestä erittäin arvokkaan pelaajan."

Näin kuvailee Kärppien päävalmentaja Mikko Manner Osalaa MTV Urheilulle.

Muun muassa Leijonista tuttu Osala, 31, on ollut ja on tärkeä palanen tämän kauden Kärpissä. Isokokoisen hyökkääjän vahvuudet löytyvät ulottuvuudesta, ja kolossimaisesta vahvuudesta. Tämän lisäksi hän pystyy laukomaan terävästi pienestä tilasta.

Siihen lisätään kokemus. Pieniä, voittavia tekoja, erien aluissa, lopuissa, maalin jälkeisissä vaihdoissa ja niin edelleen. 

– Ne ovat hänellä DNA:ssa. Nyt haluamme saada hänelle peliin ikään kuin jatkuvaa nautintoa ja sitä, että hän pääsisi käyttämään luisteluvoimaansa hyväkseen, Osalan nykyvalmentaja Manner sanoo.

Osalan startti Kärpissä on ollut erittäin vahva. Pisteitä on tullut tasaiseen tahtiin, vaikka hän pitikin taukoa jääkiekosta koko alkukauden ajan.

Tämä ei hämää miestä itseään. Omien sanojensa mukaan Osala on edelleen hukassa viisikkopelaamisen kanssa. Ainakin välillä.

Manner muistuttaa, että Osala on pelannut urallaan usein puolustavassa roolissa.

– Olemassa olevan pohjan kautta hänen sijoittuminen ja siihen liittyvät liikkeet ovat selkeitä, ikään kuin kiveen hakattuja. Niin kuin hän itse sanoo, hänellä on vielä tekemistä ajoitusten kanssa. 

– Hän on ihan riittävä sellaisenaan, kuin hän on. Me taas yritämme pelata jatkuvan liikkeen peliä ja uskon, että siihen liittyvä rytmi löytyy ihan itsestään, Manner sanoo ja miettii Osalan tilannetta.

Osalan tuloksenteko (17 ottelua, 10+4=14) on saattanut yllättää monet jääkiekonseuraajat. Ei Manneria.

Kärppien päävalmentajana ja Leijonien apuvalmentajana toimiva Manner muistuttaa, että kyseessä on hyvä pelaaja, jonka omistautuminen näkyy joka ottelussa. Ja ennen kaikkea joka päivä arjessa.

– Siellä hänen arvonsa, joukkueen jäsenenä, on ehkä vielä isompi. Hän on niin sinut itsensä ja sen kanssa, että hän uskaltaa olla oma itsensä. Vaikka kyseessä on kamppailulaji, voi kamppailulajiin suhtautua hymyissä suin, eikä jatkuvasti tarvitse olla tulta ja tappuraa, Manner toteaa.

Pohjois-Amerikassa väärille teille

Osalalla on ollut muitakin ammattihaaveita kuin pelkkä jääkiekkoilu.

Lukioiässä Osala nimittäin halusi meteorologiksi, sillä kaikenlaiset sääilmiöt kiinnostivat golfin kautta.

Ennen kaikkea häntä kiinnosti lentokentällä meteorologina työskenteleminen.

– En missään nimessä halunnut telkkariin meteorologiksi. Eivätkö he ole muutenkin näyttelijöitä, jotka siellä ovat, Osala heittää.

Osala on Vaasan Sportin kasvatteja. Hänellä on ollut lapsesta asti haaveena päästä pelaamaan SM-liigaa Vaasan Kuparisaaressa.

Haave toteutui, kun Kärpät vieraili Sportin vieraana 11.1.2019.

Vanhassa kotihallissa pelaaminen oli unohtumaton kokemus.

– Silloin oli tunteet pinnassa. Paljon tuttuja katsomossa, perhettä ja ystäviä. Vähän meni ihmettelyksi ja se oli aika raskas ottelu monella tapaa. Oli niin paljon ajatuksia ja tunteita mukana, Osala tunnelmoi ja jatkaa:

– Jännitti paljon normaalia enemmän. Sitten kun jännitys laukesi parin vaihdon jälkeen, oli aika löysä ja väsynyt tunne kesken ottelun. Se vaati sitten vähän tahdonvoimaa, jotta sai jonkinnäköisen suorituksen aikaiseksi.

Osala lähti nuorena pelaajana Sportista Kanadan junioriliigaan, OHL:ään, jossa hän pelasi kaksi kautta Mississauga Ice Dogsin riveissä.

Silloisella päävalmentajalla, kolminkertaisella Stanley Cup-voittajalla Greg Gilbertillä oli suuri vaikutus Osalan kasvussa pelaajana. Kaudet OHL:ssä rakensivat hänen pelaajaprofiiliaan.

– Hän piti yllä NHL-tason vaatimustasoa ja yritti koko ajan opettaa meitä, että mitä vaatii, jos haluaa pärjätä siellä. Tuli opittua todella paljon ja Gregille suuri kiitos siitä, että minusta tuli ammattilainen.

Suomessa on keskusteltu paljon siitä, kannattaako suomalaisten junioripelaajien siirtyä Pohjois-Amerikan juniorisarjoihin.

Osala on mielissään siitä, että Suomi-kiekko voi tällä hetkellä hyvin ja tuottaa junioripelaajia. Tämän takia hän ei osaa heti sanoa, suosittelisiko rapakon taakse lähtöä.

– Kyllähän sen jälkeen on varmasti helpompi hypätä NHL:ään, joten.. voin suositella, vaikka olenkin todella otettu tästä Suomi-kiekon juniorimyllystä.

Osala palasi OHL-kausien jälkeen Suomeen ja siirtyi SM-liigaan Espoon Bluesin riveihin. Kausi Bluesissa oli vahva ja Osala sorvasikin seuraavaksi kaudeksi tulokassopimuksen NHL-seura Washington Capitalsin kanssa.

Osala pelasi kaiken kaikkiaan kolme kautta Pohjois-Amerikassa. NHL-otteluita kertyi lopulta vain kolme. Osala hikoili suurimman osan ajastaan AHL:n puolella.

– Se oli opettavainen reissu. Raskas. Urheilullisesti se ei mennyt ehkä niin hyvin kuin olisi voinut mennä. Se on ollut samalla minulle siunaus: vastoinkäymiset siellä ovat auttaneet minua hirveästi ja ne ovat tehneet minusta paremman ihmisen ja pelaajan, Osala muistelee.

Osalan mainitsemat vastoinkäymiset löytyivät harjoittelu- ja ravintopuolelta.

– Lähdin johonkin karppausdieettiin mukaan ravitsemuspuolella. Opin kuitenkin myös sen, että asioita voi tehdä monella eri tavalla. Kun Bluesissa oli mennyt hyvin, niin kuvittelin, että se oli ainoa tapa tehdä asioita.

Osala kuvailee AHL:ää rajuksi sarjaksi. Kausiin mahtui paljon pelejä. Matkustamista riitti.

AHL-arki opetti kuitenkin paljon, ja palkinnoksi Osala voitti Hershey Bearsin riveissä AHL:n mestaruuden kaudella 2008-09.

– Vielä silloin oli aika usein neljä peliä viiteen päivään -settejä. Se oli hyvä koulu, rutiinitaso parani hirveästi. Hyvän ja huonon pelin ero on kaventunut paljon junnuvuosista ja ensimmäisistä SM-liigavuosista, nimenomaan AHL:n ansiosta.

(Artikkeli jatkuu kuvan alla).

KHL:ssä käännös parempaan

AHL-kausien jälkeen edessä oli siirtyminen KHL:ään ja Neftehimik Nizhnekamskiin. Matka alkoi vaikeuksien keskellä.

Osala oli potku-uhan alla ensimmäisen kauden aikana, koska luistin ei liikkunut KHL:ään vaaditulla tasolla.

Apua löytyi yllättävästä suunnasta.

Osala mursi sormensa, mikä antoi kuukauden armonaikaa harjoitella ja yrittää saada fysiikka kuntoon.

– Jotakin piti muuttaa ja aloin ottamaan asioista selvää. Silloin oli aika kova Crossfit-buumi. Voin kiittää Crossfitiä siinä mielessä, että se palautti perusliikkeiden äärelle. En ole todellakaan Crossfitin puolestapuhuja tai kannattaja, mutta siitä on kiittäminen, että löysin perusasioiden äärelle, Osala kertoo ja jatkaa:

– Sitten löysin tohtori Juha Hulmin blogin. Hän on sivistänyt minua pikkuhiljaa eteenpäin. Treeni- ja ravintopuoli on mennyt parempaan suuntaan.

Kun fysiikka parani, kohenivat myös Osalan peliesitykset. Osala pelasi lopulta seitsemän kautta KHL:ssä.

Palkintokaappi sai täytettä, kun Osala voitti Metallurg Magnitogorskin riveissä kaksi Gagarin Cup -mestaruutta.

Vuodet Venäjällä olivat ikimuistoisia. Joskus, kausien keskellä, ei ollut kahteen kuukauteen ainuttakaan vapaapäivää. Joskus, Osalan omien sanojen mukaan, tuli paskaa niskaan, jos joukkueharjoitusten ohella oli tehnyt omakohtaisia harjoituksia. Silti, KHL:stä syntyi elinikäisiä ystävyyssuhteita.

Osalan uran varrelle on mahtunut paljon kaikkea. Suurin oppi? Se kiteytyy yhteen lauseeseen:

– Ymmärrän, miten vähän ymmärrän mistään.

– Nuorempana minulla oli aika vahvasti sellainen Dunning-Kruger-ilmiö: luulin tietäväni monestakin asiasta paljon, vaikka oikeasti en tiennyt niistä yhtään mitään.

(Artikkeli jatkuu kuvan alla).

"Kauden mitta tuntuu todella kiehtovalta"

Ennen kuluvan kauden alkua Osala tiputti uutispommin. 31-vuotias hyökkääjä päätti pitää tauon jääkiekosta. Hän halusi löytää pelaamiseen jälleen paloa.

Lopulta se löytyi. Nyt hän on pelannut kaksi kuukautta Kärpissä.

Osala on varma siitä, että päätös tauon pitämisestä oli oikea.

– Joskus aikaisempina vuosina on tuntunut siltä, että on tyyliin Mount Everestin edessä. Nyt kiivetään tuonne ylös ja sitten kiivetään sieltä alas. Nyt tuntuu siltä, että on siellä huipulla ja nyt vain laskettelee alas. Kauden mitta tuntuu nyt todella kiehtovalta. Normaalisti kausi on ehkä vähän liian pitkä, hän kuvailee.

Osala suosittelee muille jääkiekkoilijoille tauon pitämistä, jos elämäntilanne tuntuu siltä.

– Elämä on liian lyhyt siihen, että tekee asioita, mistä ei tykkää, tai mistä ei ole varma. Kun uskaltaa tehdä sen, miltä itsestä tuntuu, silloin lopputulos on usein hyvä.

Tauko jääkiekosta opetti paljon, eikä Osala halua päättää tämän kauden aikana ensi kauden kuvioista. Vaikka mahdollisuuksia ilmenisi, hän ei aio sitoutua mihinkään.

Mutta mitä jos NHL:stä otetaan yhteyttä ja tarjotaan yksisuuntaista sopimusta?

Osala naurahtaa, kun kuulee kysymyksen.

– Siitä olisi vaikea kieltäytyä, jos he minut sinne haluavat.

Kärpät on keväällä SM-liigan mestarisuosikki numero yksi ja Osala on tärkeä palanen mestaruusjahdissa.

– Hän tulee omalla suorituksellaan auttamaan meidän joukkuetta, ja hän tulee omalla käyttäytymisellään tekemään ympärillä olevista jäsenistä parempia, Kärppien päävalmentaja Manner kiteyttää.

Lue myös:

    Uusimmat