Leijonien maailmanmestari seuraava nimi listaan – Chicago Blackhawksin surullinen NHL-varaushistoria hakee vertaistaan

Suomalaispuolustaja Henri Jokiharjun siirtyminen Buffalo Sabresiin jatkaa NHL-seura Chicago Blackhawksin käsittämätöntä kierrettä. Tällä vuosikymmenellä yksikään seuran ykköskierroksen varauksista ei ole viettänyt joukkueessa edes kahta vuotta.

Jokiharju siirtyi tiistaina Buffaloon vaihtokaupassa ruotsalaishyökkääjä Alexander Nylanderiin. 20-vuotias Jokiharju oli Chicagon ensimmäisen kierroksen NHL-varaus kesältä 2017.

Lupaavasti alkanut kausi sai käänteen marraskuussa, kun Jokiharjun peliaika pieneni päävalmentaja Joel Quennevillen vaihduttua Jeremy Collitoniin. Blackhawks päästi suomalaisen mukaan nuorten MM-kisoihin ja siirsi tämän loppukaudeksi farmiin. Lopulta kaudesta jäivät käteen 38 NHL-ottelun lisäksi sekä nuorten että aikuisten maailmanmestaruus.

Siirto on tuomittu Chicagon paikallismediassa lyhytnäköiseksi, mutta manageri Stan Bowmanin tilasto tältä vuosikymmeneltä kertoo, ettei kyse ole mistään yksittäistapauksesta.

Chicago Sun-Times -lehden toimittaja Mark Potash listasi Bowmanin koko GM-uran tapaukset yhteen ja totesi, ettei yksikään tämän ensimmäisellä kierroksella varaamista pelaajista ole viettänyt seurassa edes kahta täyttä kautta.

Jokiharju on jo kuudes peräkkäinen Bowmanin kanssa sopimuksen tehnyt avauskierroksen varaus, joka on siirtynyt muualle kahden seuraavan vuoden aikana. Listalle mahtuu mukaan myös hyvän kauden Carolina Hurricanesissa pelannut Teuvo Teräväinen, joka kaupattiin pois vuonna 2016.

The Athletic -lehden Scott Powers uskoo tietävänsä syyn Jokiharjun kauppaamiseen. Blackhawksissa puolustajaa ei pidetty tulevaisuuden avaintekijänä, ja tämä oli vaarassa pudota kuuden pelaavan puolustajan ulkopuolelle.

Siirto ei tapahtunut Powersin mukaan myöskään hetken mielijohteesta. Chicagossa oli tultu lopputulokseen Jokiharjun tulevaisuutta pohdittaessa.

– Lähde kertoi minulle monta kertaa viime viikkojen aikana, että Blackhawks kauppasi Jokiharjua. Toinen selvitti, ettei kyse ollut välttämättä kaupittelusta, mutta Blackhawks sai kyselyitä ja he olivat avoimia kuuntelemaan niitä, Powers kirjoittaa.

Lue myös:

    Uusimmat