Leijonat-valmentaja paljasti huikean tarinan Marko Anttilasta – ikoninen taival päättyi koskettavalla tavalla

2:25
Video: Marko Anttila vahvisti lopettamisaikeensa: "Eiköhän se ollut tässä"

Marko ”Mörkö” Anttila. Uskomaton tarina suomalaisen jääkiekkoilun kukoistuksen hetkillä. Nyt taival tuli päätökseen. Anttila kantoi torstaina viimeistä kertaa Leijonat-paitaa päällänsä. Koko ilmiötarina lähti rakentumaan yhden illanistujaisen kautta.

– Vuosi oli 2018, kun olimme ensimmäistä kertaa yhtä aikaa maajoukkueessa. Voitimme alkusarjan, kun oli Connor McDavideitä ja kumppaneita vastassa. Sveitsi oli silloin hyvin samankaltaisella ryhmällä matkassa, mikä heillä oli tässä turnauksessa ja he voittivat meidät puolivälierissä 2–1. Muistan hyvin, kun istuimme sen jälkeen iltaa ja mietimme, että vielä joku kaunis päivä hän voittaa. Sitten hän rupesi voittamaan, Leijonien apuvalmentaja Mikko Manner jakaa tarinan Marko Anttilasta.

– Sen jälkeen on nähty melkoinen tuhkimotarina, Manner maalaa.

Toden teolla.

Anttilan iso esiinmarssi tapahtui keväällä 2019 Slovakian MM-kisoissa, minne Leijonat lähti hyvin nimettömällä, SM-liigapohjaisella joukkueella. Sen kapteeniksi nimitettiin 203-senttinen hyökkääjä, Anttila. Tuolloin ”Stretsi”-lempinimeä kantanut hyökkääjä, jonka kohdalla moni kyseli, että mitä hän edes tekee maajoukkueessa.

Hän kun oli vain kankeasti liikkuva ja hieman puukätiseltä vaikuttanut yksitoikkoinen hyökkääjä.

– Sitten hän alkoi iskemään maaleja ratkaisuhetkillä. Viime vuonna olimme Slovakiaa vastaan puolivälierissä 0–2-tappiolla ja hän teki kaksi maalia. Olympialaisissa hänen ketjunsa teki finaalissa kaksi osumaa. Käsittämätön, hieno jääkiekkoilija ja ennen kaikkea huikea ihminen. Hänellä on poikkeuksellinen kyky, mitä moni muu urheilija voi vain kadehtia. Hän on yleensä kovissa paikoissa parhaimmillaan. "Stretsi" on hyvä esimerkki monelle siitä, mitä voi tapahtua, kun on kärsivällinen ja sinnikäs ihminen. Näin valmentajana on huikea kunnia, että on saanut seistä tuollaisen kapteenin rinnalla ja touhuta menemään. Siinä on isot saappaat jollekin täytettäväksi, Leijonien apuvalmentaja Manner hehkuttaa Anttilaa.

Juttu jatkuu kuvan alla.

Sanoja hakien

Kun Anttila alkoi heiluttaa maaliverkkoja kevään 2019 puolivälieräottelussa Ruotsia vastaan, syntyi uusi termi. C Moren selostaja Antero Mertaranta kysyi isoon ääneen: ”löikö Mörkö sisään?”

Mörkö. Hahmo, joka tarttui nuoren ja vähän varttuneemman kiekkoseuraajan sanastoon.

Mörkö, Mörkö, Mörkö -huudot kajahtelivat Tampereen Nokia Arenan katsomosta, kun Anttila kiersi kunniakujaa hänen viimeisen Leijonat-ottelunsa jälkeen.

VIDEO: Marko Anttilan kiitoksissa jäähyväisten makua  – Leijonien sankari kiersi kaukaloa Kanada-tappion jälkeen

1:31

Yleisö oli saanut kuulla vihjeitä siitä, että Anttilan maajoukkueura saattaisi päättyä tähän.

– Hienoa urheilukulttuuria. Arvostin tuota todella paljon. Kropassa virtasi kaikki tunteet. Kylmät väreet, kyyneleet, kaikki. Iso kiitos, Anttila hehkutti elettä.

Anttilan mukaan hän oli puinut lopettamispäätöstä tämän kevään MM-turnauksen aikana.

– Sitä joutuu antamaan niin paljon tämän eteen. Kaikki jäi jäälle, mikä löytyi. Olin totta kai valmis tekemään sen… mutta ikää alkaa olla kuitenkin sen verran (37 vuotta) ja tankki on tyhjänä. Ehkä parempi näin, Anttila perusteli, hakien sanojaan tunnekuohun keskellä.

Anttila pidätteli kyyneliään. Maajoukkue on ollut hänelle todella tärkeä asia.

– Leijonat on ollut hänelle jonkinlainen koti, missä hän pystyi nauttimaan jääkiekosta. Aina kun hän tuli tänne, niin ehkä hän koki jonkinlaista mielenrauhaa ja sai tuon logon kantamisesta itseluottamusta, Leijonien valmentaja Manner arvuutteli.

– Taisi olla vuosi 2008, kun vedin ensimmäistä kertaa maajoukkuepaidan päälleni. Matkan varrella on ollut hetkiä, jolloin en ollut edes kisapelaaja ja yritin vain saada päätä pinnalle. Totta kai mestaruudet jäävät kirkkaimpana mieleen. Maajoukkue on antanut paljon ja tuntuu myös siltä, että sitä on antanut kaikkensa. Hienoja muistoja, Anttila hymyilee.

Juttu jatkuu kuvan alla.

Kiitosten aika

Anttila ei edes sanonut muille pelaajille tai valmennukselle, että hän aikoo lopettaa maajoukkueuransa. Koska mitä sitä nyt.

– Keskityimme turnaukseen, mutta luulen, että kaikki tiesivät sen. Kotikisat, joihin pääsin vielä mukaan. Ei siitä sen enempää puhuttu, Anttila paljasti.

Anttila halusi päättää uransa tyylillä. Hän suunnitteli pelaavansa vielä viikonloppuna, kun kevään MM-kisat huipentuvat.

Leijonat tuskaili pahemman kerran maalinteon tehokkuuden kanssa ja Kanada oli parempi puolivälierätaistossa lukemin 4–1.

– Pienten marginaalien peli. Yritimme kyllä, mutta annoimme ehkä liikaa hyviä paikkoja heille. Kanadan tietää kyllä, he käyttävät paikkansa. Itse emme pystyneet siihen. Onhan tämä iso pettymys, tietenkin, Anttila perkasi.

Anttila heilutti maaliverkkoja myös tämän kevään turnauksessa. Hän jätti jälkeensä maagisen saldon. Joka kerta kun Mörkö löi sisään, Leijonat voitti.

Anttila jakeli median edessä yli tunnin ajan kommentteja ennen kuin hän poistui viimeistä kertaa Leijonien pukukopin puolelle.

Se oli siinä.

– Kyllä tässä täytyy kiittää koko johtoryhmää, valmennusta, Jereä (Lehtinen, Leijonien GM), ”Kölliä” (Mika Kortelainen, joukkuejohtaja) ja kaikkia. Hieroja ”Jullia” (Juha Sulin), joka on ollut monen vuoden ajan joukkuehengen sydän. Hän itse ja hänen hierontahuoneensa. Kaikkia pelaajia, joiden kanssa on saanut pelata näiden 5–6 vuoden aikana. Isoin kiitos menee kotiin vaimolle ja tyttärelle. Mies on saanut nauttia viimeisten kahdeksan viikon ajan. Mennään nyt auttamaan vähän kotiinkin, Anttila huikkasi tunteikkaana.

Kahden MM-kullan, yhden olympiakullan ja ikimuistoisten hetkien matka päättyi koskettavalla tavalla. On aika uusien tarinoiden.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja