Leijonalegenda Jukka Tammen pysäyttävä tarina: jopa henki oli vaarassa – sitten elämän suunta kääntyi: "Sydän oli kuin löysä rukkanen"

Leijonien vuoden 1995 MM-kultajoukkueeseen kuulunut Jukka Tammi, 58, sai dramaattisen diagnoosin terveydentilastaan televisio-ohjelman kuvauksissa. Lopulta kaikki kääntyi kuitenkin hyväksi.

Tammi on mukana Nelosen MM95: Takaisin Leijonaksi -ohjelmassa, jossa vuoden 1995 juhlitut kultasankarit panevat itsensä parempaan kuntoon.

Tammi sai ikäviä uutisia terveystarkastuksessa. Hänen sydämensä pumppasi verta ainoastaan kolmasosan teholla.

Ilveksen kasvatti oli kyllä ihmetellyt aiemminkin, miksi kunto tuntuu niin huonolta ja lihakset väsyvät nopeasti. Selitys olikin, etteivät lihakset saaneet hapekasta verta riittävästi.

– ­Kyllä se pysäytti. Sydän oli kuin löysä rukkanen, Tammi kertoi MTV Urheilun haastattelussa.

"Verorahoille vastinetta"

Tammi kiittelee vuolaasti suomalaista terveydenhuoltoa. Hän pääsi nopeasti tutkimuksiin, jossa vika havaittiin.

– Verorahoille tulee vastinetta. Tuntuu, että olin vähän väliä sairaalassa: ultraa, röntgeniä, magneettia ja kerroskuvauksia. Viimeisessä tutkimuksessa olin kaksi tuntia putkessa.

Ex-maalivahdin sydämeen asennettiin tahdistin, joka pitää sykkeen vakaana. Tiedot menevät etäyhteyden kautta sydänsairaalaan, ja mahdolliset oireet havaitaan nopeasti.

– Enemmän perheenjäsenet ovat olleet huolissaan kuin minä. Ei minulla ole sinänsä huolta huomisesta.

Koirankusetuslenkit eivät enää riitä

Sydänvika herätti Tammen kuitenkin pohtimaan tarkemmin omaa fyysistä kuntoaan. Tammi myöntää, ettei ole juurikaan tehnyt kuntonsa eteen 20 viime vuoteen.

Hänestä ei tule vastaisuudessakaan hikisten kuntosalien vakioasiakasta, mutta luonnossa liikkuminen kiinnostaa. Harrastekiekkotreenit kuuluvat niin ikään ohjelmaan 1-2 kertaa viikossa.

– Nyt minulla on lupa alkaa työstää itseäni siedettävämpään kuntoon. Ne koirien kusetuslenkit eivät ihan riitä, Tammi naurahtaa.

Tammi myöntää, että ilman televisio-ohjelman kuvauksia sydänvika olisi saattanut jäädä havaitsematta.

– Olen saanut tutuilta ja tuntemattomilta viestejä, että pitäisikö heidänkin tehdä sama muutos.

Pääkuvan Tulosruutu-jutussa Tammi kertoo vakavista terveyshuolistaan ja toipumisestaan. 

Lue myös:

    Uusimmat