Mestarinyrkkeilijän sydänoireet sivuutettiin – määrättiin buranaa ja kehotettiin lähtemään lenkille: "Ajattelin, että nyt minä kuolen"

Ammattinyrkkeilijä Sonia Grönroosin, 33, elämä meni uusiksi, kun lääkärit eivät uskoneet naisen oireiden vakavuutta. Tammikuussa flunssasta alkanut tauti paljastui vasta toukokuussa sydänpussitulehdukseksi.

Sen piti olla tavallinen flunssa. Tammikuun lopulla helsinkiläiselle Grönroosille määrättiin viikon mittainen antibioottikuuri keuhkoputkentulehduksen hoitoon.

MTV Uutiset on kertonut hoitovirheitä käsittelevässä juttusarjassa ihmisistä, joiden elämään terveydenhuollon hoitovirheet ovat vaikuttaneet dramaattisesti. Koska Grönroosin tapaus on hyvin tuore, ei hoitovirhettä ole toistaiseksi todettu.

Nyrkkeilijän uraa luonut Grönroos odotti malttamattomana harjoittelujen pariin palaamista. Kuurin loputtua ja kolmen kuumeettoman päivän jälkeen vuoden 2013 nyrkkeilyn SM- ja PM-mestari jatkoi treenaamista.

Se oli kuitenkin virhe, sillä vain muutama päivä treenien aloittamisesta naisen sydän alkoi oireilla. Kuume kimposi 40 asteeseen ja sydäntä alkoi puristaa.

– Lähdin liian aikaisin treenaamaan paranemisen jälkeen. Se oli oma moka siinä vaiheessa, Grönroos miettii.

Kotisohvalla miehensä vieressä istunut urheilija tunnisti, ettei hänen kehossaan kaikki ollut kunnossa.

– Urheilijana tunnen kroppani totaalisesti, tiedän jos joku solu kääntyy jossain ympäri. Silloin sanoin miehelleni, ettei kaikki ole kunnossa, nainen selvittää.

Pariskunta hälytti paikalle ambulanssin. Ensihoitajat ottivat naiselta sydänfilmin, mutta mitään tavallisesta poikkeavaa ei löytynyt. Naisen epäiltiin sairastuneen influenssaan.

Mikäli oireet jatkuisivat, hänen neuvottiin ottavan yhteyttä omaan lääkäriinsä.

Diagnoosi: astma

Muutamassa päivässä flunssanoireet katosivat, mutta sydänoireet sen sijaan vaivasivat naista edelleen. Grönroos alkoi epäillä sydänlihastulehdusta.

Alkoi Malmin päivystyksessä ja Pitäjänmäen terveysasemalla juokseminen.

Naista tutkittiin useaan otteeseen. Verenpaine ja sydänfilmi näyttivät jokaisella kerralla normaalia. Lääkärit eivät myöskään kuulleet Grönroosin sydämestä mitään tavallisesta poikkeavaa. Urheilijan pulssi oli tässä vaiheessa kohonnut normaalista 40 yli 70 lyöntiin minuutissa.

Influenssan diagnoosin jälkeen naisen kerrottiin sairastavan astmaa. Grönroos sai reseptin vuodeksi astmalääkkeisiin.

– Lääkäri oli pakkomielteinen siitä, että se oli astma. Minulla diagnosoitiin vuonna 2013 rasitusastma, mutta kolmessa kuukaudessa se meni lääkkeillä ohi. Sanoin lääkärille, ettei minulla ole ollut astman oireita, vaan tätä täytyy tutkia enemmän, Grönroos kertoo.

Välinpitämätöntä ja törkeää kohtelua

– Painotin moneen kertaan, että minulla on sydänkipua ja olen käynyt treenaamassa, joten se voi olla tulehdusperäistä. Lääkärien mukaan sydänvaivaa ei kuitenkaan ollut lainakaan, Grönroos huokaisee.

Jatkuva kuumeilu, rintakivut ja korkea pulssi väsyttivät naisen.

– Olin fyysisesti niin väsynyt, että tuntui kuin en olisi nukkunut kuukausiin. Kuume teki minusta todella heikon, Grönroos selvittää.

Lääkärit eivät kuitenkaan ottaneet naisen huolta vakavasti. Eräässäkin lääkärin raportissa Grönroosin todettiin olevan ”hyvin kiintynyt ajatukseen, että sydämessä olisi jotakin vikaa.”

Kun mitään ei löytynyt, urheilija alkoi tarkkailla sykettään aktiivisesti sykemittarinsa avulla.

– Maaliskuun alussa sydän muljahteli ja ja tuntui välillä, että se meni kurkkuun asti. Aamuisin tuntui, että saan sydänkohtauksen. Tunsin, että sydän on niin väsynyt, ettei se jaksa tehdä normaalia työtä.

Kun muljahtelut eivät laantuneet, nainen hälytti ambulanssin, joka vei hänet Meilahden Haartmanin sairaalaan. Sairaalassa tehdyistä kokeista ei löytynyt syytä naisen oireille.

– Lääkärin asenne oli todella törkeä. Hän totesi minulle: ”olet täysin terve, ei sinussa ole mitään vikaa”

– Olin ihmeissäni. Painotin koko ajan, että sydämessäni on jotakin vikaa.

Naisen pyynnöt kaikuivat kuitenkin kuuroille korville. Kardiologi totesi naisen hämmästykseksi, että kuumeen laskettua nainen voisi palata harjoittelemaan.

”Ajattelin, että nyt minä kuolen”

Grönroos ei kuitenkaan tyytynyt saamiinsa diagnooseihin. Hän jatkoi lääkäreillä käymistä. Lopulta nainen sai läheistensä avustuksella kokoon tarpeeksi suuren summan rahaa ja sai ajan yksityiseltä kardiologilta.

Tampereen yliopistolliseen sairaalan sydänsairaalassa Grönroosille tehtiin magneettitutkimus, joka paljasti, että sydänpussissa on nestettä, mikä viittaisi sydäntulehdukseen.

Magneettikuvasta huolimatta julkisen puolen lääkäripyörät eivät kuitenkaan edelleenkään lähteneet pyörimään. Huhtikuun alkupuolella nainen luuli loppunsa koittaneen.

Nainen istui jälleen rauhallisesti kotisohvallaan, kun yhtäkkiä syke alkoi nousta vaarallisen nopeasti. Sydän löi tiheimmillään 230 kertaa minuutissa.

– Ajattelin, että nyt minä kuolen. Sydämeni ei jaksa enää yhtään. Tulehdus on ollut siellä liian kauan, Grönroos kauhistui.

Ambulanssi vei naisen jälleen Meilahden Haartmanin sairaalaan, jossa syke tasaantui. Tutkimuksia ei edelläänkään jatkettu, vaan nainen passitettiin takaisin kotiin.

Urheilukardiologi: ”Äkkikuoleman riski suuri”

Epätoivoinen Grönroos ehti ravata lääkärillä lähemmäs kolmekymmentä kertaa ennen kuin sai onnekseen ajan yksityiseltä urheilukardiologilta.

– Maksoi, mitä maksoi, minun oli päästävä lääkärille, Grönroos toteaa.

Kun Grönroos viime viikolla asteli kardiologin pakeille, diagnoosi oli selvä.

– Hän pyöritteli silmiä aikaisemmille diagnooseilleni ja totesi, että olisin voinut kuolla, jos olisin totellut lääkäreitä ja lähtenyt liikkumaan. Äkkikuoleman riski oli suuri, Grönroos kertoo.

Onko sinulla kerrottavana tarina hoitovirheisiin liittyen? Ota yhteyttä uutistoimitukseemme osoitteeseen uutiset@mtv.fi.

Grönroosin sydämestä kuului hankausääni, jota muut lääkärit eivät jostain syystä olleet havainneet. Perikardiitin eli sydänpussitulehdukseen naiselle määrättiin kolmen kuukauden kolkisiinikuuri, kuukauden tulehduskipulääkekuuri ja ainakin kahden kuukauden täydellinen lepo.

”Kaikki jäi kesken”

Diagnoosi oli naiselle helpotus.

– Sanoin jo 14. helmikuuta, että sydämessäni on vikaa. Julkinen terveydenhuolto antoi viime käynnillä lähetteen nivelreuman ja muiden autoimmuunisairauksien tutkintaa varten, Grönroos tyrmistelee.

Lähes puoli vuotta jatkunut sairastelu ja epätietoisuus veivät Grönroosin äärirajoille. Tavoite astella takaisin nyrkkeilykehään oli pakko haudata, eikä yliopiston pääsykokeisiin lukemisesta tullut mitään.

– Jokapäiväinen särky oli todella uuvuttavaa, kun mikään burana ei auttanut siihen, Grönroos huokaa.

Nainen haluaa tuoda asian esiin, sillä hänen uskonsa lääkäreihin kärsi suuren kolauksen tapauksen myötä. Mikäli naisen huolta olisi alun alkaen kuultu, arvelisi nainen olevansa tällä hetkellä jo hyvässä vauhdissa urheilu-urallaan.

– Nyt kaikki jäi kesken. En missään nimessä halua olla tästä asiasta hiljaa, kun kyse oli hengestäni, Grönroos painottaa.

MTV Uutiset on kertonut hoitovirheitä käsittelevässä juttusarjassa ihmisistä, joiden elämään terveydenhuollon hoitovirheet ovat vaikuttaneet dramaattisesti. Koska Grönroosin tapaus on hyvin tuore, ei hoitovirhettä ole toistaiseksi todettu.

Grönroos aikoo kuitenkin valittaa tapauksesta Potilasvakuutuskeskukseen, joka huolehtii Suomessa tapahtuvista potilasvahingoista. Tarpeen vaatiessa nainen on valmis viemään asian oikeuteen asti.

– Tässä on tapahtunut suuri vääryys, varsinkin siksi, että minulla olisi ollut diagnoosi heille valmiina, Grönroos huomauttaa.

Lue myös:

    Uusimmat