Mainos

Lehtitieto: USA valmistelee Pol Potin oikeudenkäyntiä

Yhdysvaltain presidentti Bill Clinton on määrännyt maan puolustus-, ulko- ja oikeusministeriöt valmistelemaan Punaisten khmerien johtajan Pol Potin pidättämistä ja oikeudenkäyntiä, kertoi New York Times -lehti tänään.

Nykyään yli 70-vuotias Pol Pot hallitsi Kambodzhaa vuosina 1975-1979 ja teki maasta käytännössä tappavan työleirin. Pol Potin mukaan varakkaat ja koulutetut olivat vallankumouksen vihollisia ja suuri osa maan keskiluokasta tapettiin tai näännytettiin nälkään hänen valtakaudellaan. Pol Potia syytetäänkin jopa miljoonien kambodzhalaisten tappamisesta.

Punaiset khmerit syrjäytettiin vuonna 1979, mutta pieni ryhmä sissejä käy edelleen viidakkosotaa. Lehden tietojen mukaan Pol Pot ja järjestön muut johtajat piileskelevät Kambodzhan viidakoissa lähellä Thaimaan rajaa. New York Times -lehden mukaan Thaimaan hallitus olisi valmis pidättämään Pol Potin, mikäli Yhdysvallat siirtäisi hänet välittömästi pidätyksen jälkeen maasta.

Pol Pot tuomittaisiin Haagissa

Erään suunnitelman mukaan yhdysvaltalainen sotilaskone kuljettaisi Pol Potin Thaimaasta johonkin kolmanteen maahan, mahdollisesti Hollantiin, kertoi New York Times. Hollannin Haagissa toimii kansainvälinen sotarikostuomioistuin, jossa on käyty oikeutta Ruandan ja Bosnian sotien aikana ihmiskunnan vastaisiin rikoksiin syyllistyneitä vastaan.

Haagin sotarikostuomioistuin on jo alustavasti suostunut järjestämään Pol Potin oikeudenkäynnin, mikäli YK:n turvallisuusneuvosto tuomioistuimen siihen valtuuttaa, kertoivat lehden lähteenä olleet länsidiplomaatit. Yhdysvallat, Ranska ja muut maat ovat jo alkaneet luonnostella oikeudenkäynnin sallivaa turvallisuusneuvoston päätöstä, kertoi lehti.

Yhdysvaltain armeija on myös listannut muita paikkoja, joissa Pol Potia voitaisiin säilyttää oikeudenkäyntiin asti. Tällaisia paikkoja voisivat lehden mukaan olla Yhdysvaltain Guantanamonlahden sotilastukikohta Kuubassa tai Tyynellämerellä sijaitsevat Pohjois-Mariaanit tai Wakesaari, jotka molemmat ovat Yhdysvaltain hallinnassa.
(STT-Reuters)

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja