Mainos

Lehtitieto: Hallitus ostaa henkilötietoja pimeistä lähteistä USA:ssa

Yhdysvaltain hallitus on maksanut miljoonia dollareita yhtiölle, joka on välittänyt sille hämäristä lähteistä hankittuja henkilötietoja muiden maiden asukkaista. Pääosin tiedot ovat Latinalaisen Amerikan maiden asukkaista.

Brittilehti Guardianin mukaan ChoicePoint-niminen amerikkalaisyhtiö sai presidentti George W. Bushin hallitukselta pelkästään viime vuonna 11 miljoonaa dollaria tietojen keruusta. Kaikkiaan yhtiön kanssa tehty sopimus on lähes 70 miljoonan dollarin arvoinen, ja se on voimassa vuoteen 2005 saakka.

Henkilötietojen myynti ei ole sinänsä mitään tavatonta, mutta Guardianin mukaan suurimmalta osin meksikolaisista kerätyt tiedot ovat erittäin henkilökohtaisia ja ne on hankittu tahoilta, jotka ovat saattaneet rikkoa lakia kerätessään tietoja. Nimien ja osoitteiden lisäksi kansalaisista on kerrottu mm. verotietoja, syntymäaikoja, passien numeroita ja jopa veriryhmiä.

-Miten USA käyttää tietoja, pysyy mysteerinä, kirjoittaa Guardian. Sen mukaan Yhdysvaltain viranomaisten kohteena ovat todennäköisesti laittomat siirtolaiset ja heidän jäljittämisensä.

Yhtiön sisaryritys mukana Floridan vaalisotkuissa

Tietojen keruu ja myynti on jo nostattanut myrskyn Meksikossa, ja poliisi tutkii tietolähteitä ja tietojen myyntiä. Uutistoimistojen mukaan ChoicePoint on ostanut tietoja myös muista Latinalaisen Amerikan maista, kuten Nicaraguasta.

Paljastukset arkaluontoisten tietojen myynnistä ovatkin aiheuttaneet kyselyitä siitä, myyvätkö esimerkiksi lahjotut virkamiehet tietoja eniten maksavalle. ChoicePoint saattaa joutua lailliseen vastuuseen, jos sen eteenpäin myymät tiedot on hankittu kepulikonsteilla.

Tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun ChoicePoint on myrskyn silmässä. Yhtiön sisaryritys Database Technologies oli vastuussa vuoden 2000 vaalien aikana Floridan äänestäjärekistereistä.

Vaalissa tuhannet mustat käännytettiin pois äänestyspaikoilta, koska heillä ei ollut rekistereiden mukana äänioikeutta. Mustien äänestäjien uskottiin olleen pääosin demokraattiehdokas Al Goren takana. Gore hävisi vaalin ratkaisevassa Floridassa muutamalla sadalla äänellä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.