Lehtikeisarin leskelle lankesi hovissa vankilatuomio

Tuomittu Maija-Liisa Lahtinen katosi jo yli vuosi sitten.

Lehtikeisari Urpo Lahtisen leski, museojohtaja Maija-Liisa Lahtinen on tuomittu Helsingin hovioikeudessa vankeuteen. Hänelle lankesi kahden vuoden ja yhdeksän kuukauden ehdoton tuomio törkeästä kavalluksesta.

Hovioikeus lyhensi Helsingin käräjäoikeuden reilu vuosi sitten langettamaa kolmen vuoden tuomiota, koska jutun käsittely on kestänyt pitkään. Maija-Liisa Lahtinen katosi jo käräjäoikeuden tuomion jälkeen kuin tuhka tuuleen ja hänet etsintäkuulutettiin. Hänet on nyt määrätty heti vangittavaksi ja passitettavaksi Vantaan vankilaan. Lisäksi Lahtinen joutuu maksamaan Urpo Lahtisen kuolinpesälle yli viiden miljoonan euron korvaukset.

Jutussa on kyse Hymy-lehden perustajana tunnetun Urpo Lahtisen miljoonaomaisuudesta. Hovioikeuden mukaan leski jätti ilmoittamatta kuolinpesän varoja miehensä kuoltua vuonna 1994, minkä lisäksi hän anasti rahaa miljoonien eurojen arvosta.

Keväällä 1994 yli 5,5 miljoonaa euroa Urpo Lahtisen rahoja siirrettiin sveitsiläiselle pankkitilille. Museojohtajan mukaan miljoonat olivat lahja hänen mieheltään. Rahat olivat alun perin Urpo Lahtisen suomalaisella tilillä, josta ne kuljetettiin salkussa käteisenä Luxemburgiin.

Pitkä ja riitaisa oikeudenkäynti

Maija-Liisa Lahtisen mukaan tili oli hänen ja Urpo Lahtisen yhteinen, ja myös tilillä olleiden varojen omistus jakautui puoliksi. Varat olivat Maija-Liisa Lahtisen mielestä hänen vapaasti käytettävissään.

Lahtinen ei pitänyt tekoaan törkeänä, koska reilu 5,5 miljoonan euron summa oli vain noin kymmenen prosenttia Urpo Lahtisen Lehtimies-konsernin kaupasta saamista tuloista.

Jupakkaa on ehditty pyörittää poliisissa ja syyttäjällä yli kymmenen vuotta. Syyttäjän mukaan asian kesto on johtunut pääasiassa Lahtisen ja Sveitsin viranomaisten toimista. Eniten riitaa aiheutti oikeuskäsittelyssä salaperäinen sveitsiläistili, jolta miljoonat katosivat.

Lahtinen vastusti Sveitsin luovuttamien tilitietojen käyttöä ja teki käräjäoikeuden tuomarista rikosilmoituksen. Hovioikeus on jo aiemmin katsonut, ettei oikeusapuna saatuja tilitietoja olisi saanut käyttää todisteena. Hovioikeuden nyt langettama tuomio ei perustunut Sveitsin-tietoihin. Oikeuden mielestä museojohtajan teko oli kokonaisuudessaan törkeä, koska hän salasi tahallaan miehensä varat ja anasti ne itselleen.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat