Lehti: Vedonlyöjät pitivät Fifan järjestelmää pilkkanaan – manipulaatioepäilykset asettavat supertähden sanat uuteen valoon

0:55
"Viimeistely maailmanluokkaa" – Belgia teki upean maalin Kanadaa vastaan. Kevin de Bruynen palkitseminen kentän parhaana on aiheuttanut nykytiedon valossa keskustelua vedonlyöntivilpistä

Daily Mail uutisoi, että useat suuret brittiläiset vedonlyöntiyhtiöt ovat joko rajoittaneet tai poistaneet kokonaan listoiltaan MM-kisa-aiheisia pelikohteita manipulaatioepäilysten vuoksi.

Daily Mailin mukaan kaikilla "johtavilla vedonlyöntiyhtiöillä" ei ole enää mahdollisuutta veikata MM-kisaotteluiden parhaita pelaajia. Kunkin ottelun parhaat pelaajat on valittu Fifan verkkosivuilla olevalla äänestyksellä. Järjestelmän pitäisi toimia niin, että kullakin ip-osoitteella on mahdollista äänestää vain kerran, mutta sosiaalisessa mediassa kerrotaan julkaistun vihjeitä, jolla tätä rajoitusta on mahdollista kiertää.

Vihjeitä julkaisevien sometilien kerrotaan kuuluvan ammattipelaajille, joiden tavoitteena on paitsi jakaa tietoa tavallisille vedonlyöjille myös maksimoida omat voittonsa. Daily Mail kertoo nähneensä viestin, jossa eräs vihjeitä jakanut henkilö oli ilmoittanut äänestäneensä Brasilia–Serbia-ottelussa Neymaria peräti 70 kertaa.

Joitain pelaajia oli odottanut tuolloin jopa 1–1,5 miljoonan punnan voitot, mikäli lopullinen valinta olisi kohdistunut Neymariin. Kentän parhaana palkittiin kuitenkin Brasilian molemmat maalit tehnyt Richarlison.

Daily Mailin tietojen mukaan parhaita pelaajia koskevan vedonlyöntimarkkinan rahallinen arvo – siis se, miten paljon kohteita pelattiin – olisi kisojen aikana tuplaantunut. Alun perin kohteisiin panostettiin yhtä ottelua kohden yhteensä noin 100 000 puntaa, mutta viime torstaina summa oli jo 200 000.

Osa vedonlyöntiyhtiöistä on poistanut paras pelaaja -kohteet kokonaan listoiltaan, osa on rajoittanut ne pelattaviksi pelkkinä yksittäiskohteina.

Fifa ei toistaiseksi ole puuttunut asiaan mitenkään – ainakaan julkisesti. Daily Mailin tietojen mukaan Fifa kuitenkin valvoo äänestystä varmistaakseen, että voittaja valitaan edes jossain määrin ottelutapahtumien perusteella.

Tosin ainakin lohkovaiheen avauskierroksella pelatussa Belgia–Kanada-ottelussa palkinto herätti ihmetystä sen saaneessa Kevin de Bruynessä itsessään. Belgia voitti 1–0, mutta Manchester Cityn tähtipelaaja ei ollut ottelussa ollenkaan niin isossa roolissa kuin mihin seurajoukkueessa on totuttu.

– En mielestäni pelannut hyvin, enkä tiedä, miksi sain tämän palkinnon.

Daily Mailin tuoreet tiedot tuovat rutkasti selvyyttä tähän lausuntoon.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja