Mainos

Lehti: Monikansalliset joukot YK:n turvaksi?

Amerikkalaiset ovat Washington Post -lehden mukaan selvittäneet monen maan halukkuutta osallistua turvajoukkoihin.

Yhdysvallat haluaa Irakiin mahdollisesti uudelleen lähetettävän YK-henkilökunnan suojaamiseen monikansallisen turvajoukon, kertoi amerikkalainen lehti Washington Post tänään.

Amerikkalaiset ovat lehden mukaan esittäneet usealle maalle kysymyksen niiden halukkuudesta osallistua turvajoukkoihin. Joukkojen vahvuudeksi kaavaillaan ainakin noin 1 500 miestä. Mukaan on pyydetty Washington Postin mukaan ainakin Ranskaa, Intiaa ja Pakistania. Arabimaille tai Irakin naapurimaille pyyntöä ei sen sijaan ole esitetty.

Yhdysvallat toivoo saavansa YK:n lähettämään Irakiin henkilökuntaa järjestämään vaalit, jotka on määrä pitää sen jälkeen kun Yhdysvaltojen miehitys virallisesti päättyy kesäkuun lopussa. YK-virkailijoiden määrä olisi 150-500, kertoi Washington Post.

Washington Postissa lainattiin ranskalaista diplomaattia, joka lehden mukaan oli sanonut olevan aivan liian aikaista ottaa kantaa Yhdysvaltojen esittämiin turvajoukkoihin. Diplomaatti huomautti, että YK ei ole toistaiseksi päättänyt mahdollisesta roolistaan Irakissa.

YK veti henkilökuntansa Irakista sen jälkeen kun viime elokuussa oli tehty tuhoisa pommi-isku YK:n Bagdadin-päämajaa vastaan. Iskussa kuoli yli 20 ihmistä. Presidentti Martti Ahtisaaren johtama selvitysryhmä arvosteli myöhemmässä raportissaan YK:ta turvatoimien laajamittaisesta laiminlyönnistä Bagdadissa.
(MTV3-STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.