Lehti: Miksei Putin hillitse Prigozhinia? – Näin venäläiseliitti suhtautuu häneen

The Moscow TImes haastatteli Putinin vaikutuspiirissä olevia ja hallituksen sekä valtionyhtiöissä toimivia yhteyshenkilöitä Prigozhinin ja Putinin välisistä suhteista.

The Moscow Times uutisoi, miten vuonna 2018 Kreml korosti, ettei sillä ole mitään yhteyttä Wagner-pomo Jevgeni Prigozhinin hankkeisiin. 

Viisi vuotta myöhemmin, kesäkuussa 2023 Wagnerin joukot valtasivat sotilaslaitoksen Etelä-Venäjällä ja suuntasivat kohti Moskovaa aseet kädessä. 

Venäjän presidentti Vladimir Putin piti tätä aseellisena kapinana ja petoksena. Kapinan päätyttyä Venäjän presidentti myönsi, että Prigozhin ja hänen palkkasoturinsa olivat koko ajan eläneet valtion varoilla.

Kapinan aikana venäläiset eivät yrittäneet pysäyttää Wagner-joukkoja matkalla pääkaupunkiin tai lähteneet kaduille. Sen sijaan kansalaiset nostivat käteistä, hankkivat ruokaa ja olivat huolissaan itsestään.

Syytöksiä puolustusministeriötä kohtaan

Prigozhin on arvostellut julkisesti puolustusministeriötä viime syksystä lähtien, kun Venäjän armeija alkoi menettää osan Ukrainassa valtaamistaan alueista. 

Helmikuussa hän syytti puolustusministeri Sergei Shoigua ja yleisesikuntapäällikkö Valeri Gerasimovia siitä, että he halusivat tuhota Wagnerin väittäen, että puolustusministeriö oli evännyt niiltä ammuksia. 

Sodan keskellä henkilö, jolla ei ollut virallista virkaa tai valtaa hallituksessa, mutta joka tunsi Putinin jo pitkään, syytti lähes päivittäin maan aiemmin koskematonta sotilasjohtoa tehottomuudesta.

The Moscow Times haastatteli Kremlissä Putinin piirissä ja hallituksessa sekä valtionyhtiöissä toimivia yhteyshenkilöitä. Kukaan heistä ei osannut sanoa varmasti, miksi Putin ei hillitse Prigozhinia. 

Kokeneimmat haastateltavat olivat kuitenkin varmoja siitä, ettei Putin hyväksynyt Prigozhinin hyökkäyksiä puolustusministeriön johtoa vastaan. Presidentti on tietysti tietoinen näistä purkauksista, mutta ei moiti Prigozhinia, koska Wagner taistelee tehokkaammin kuin virallinen armeija, he selittivät.

Monet kehuivat Prigozhinin organisointikykyä 

– Hän ei todellakaan ole tavallinen tai mikään tyhmä kaveri. Vaikka sinulla olisi kuinka paljon rahaa, tarvitset silti aivoja ja hän järjesti valtavan operaation. Mutta mitä lähemmäksi rauhaa pääsemme, sitä vähemmän tällaisia ihmisiä tarvitaan, ennusti eräs hallitusta lähellä oleva lähde The Moscow Timesille kolme viikkoa sitten. 

Toinen hallitusta lähellä oleva lähde totesi lehdelle, että vaikka monet vallassa olevat saattavat olla samaa mieltä Prigozhinin väitteiden sisällöstä, vain harvat suhtautuvat häneen henkilökohtaisesti myötämielisesti.

– Ihmiset lähettävät toisilleen videoita hänestä vitsinä, ilmaisena viihteenä. Monet ovat samaa mieltä siitä, mitä hän sanoo puoliksi romahtaneesta armeijasta, mutta se ei ole sympatiaa häntä kohtaan, koska loppujen lopuksi hän on edelleen rosvo.

Kuka pystyy vaikuttamaan Putiniin?

Kremliä lähellä olevat vaikutusvaltaiset henkilöt väittivät lehdelle myös, että Prigozhinilla on huomattavasti vähemmän mahdollisuuksia vaikuttaa Putiniin kuin Shoigulla. 

– Shoigu on yhteydessä Putiniin useita kertoja päivässä, kun taas Prigozhinilla ei ole Putinin tuesta huolimatta mahdollisuutta puhua hänen kanssaan kerran viikossa tai edes kerran kuukaudessa", sanoi Kremliä lähellä oleva lähde.

Kapinan jälkeen

Itse kapinasta The Moscow Timesin haastateltavat olivat yhtä mieltä siitä, että Prigozhin "sekosi". 

Lehden mukaan Venäjän siviilieliitti oli Wagnerin kapinaakin enemmän turhautunut Putinin, hänen turvallisuusjoukkojensa ja armeijan käytökseen.

– Tunsin suurta häpeää siitä, että jotakin tällaista oli tullut mahdolliseksi maassamme, sanoi korkea-arvoinen lähde toimeenpanovallan piirissä ja lisäsi, että hänen olonsa on huonompi kuin sodan alkamisen jälkeen.

 

 

 


 

Lue myös:

    Uusimmat