Mainos

Legendaarisen Suleiman Suuren toinen hauta löytyi – tutkijoiden haaveena löytää sulttaanin sydän kultauurnasssa

Legendaarinen ottomaanien hallitsija Suleiman Suuri oli niin mahtava mies, että hänellä on kaksi hautaakin. Sulttaanin ruumis lepää Istanbulissa hänen nimeään kantavassa moskeijassa, mutta sydämen ja sisäelimien viimeinen leposija on tutkimusten mukaan hallitsijan kuolinpaikalla Szigetvarin kaupungissa nykyisessä Unkarissa.

Tutkijat ja kaupunginisät uskovat, että historia houkuttelee Unkarin köyhälle muuttotappioseudulle lisää turisteja.

– Szigetvar voi olla nykyisin syrjässä, mutta 450 vuotta sitten se oli keskellä eurooppalaisen historian valtatietä, tutkimuksia johtava historioitsija Norbert Pap kuvailee.


Historian menestyksekkäimpiä imperiumeja

– Ottomaanien valtakunta oli yksi maailmanhistorian pitkäikäisimpiä imperiumeja.

– Laajimmillaan valtakuntaan kuului 1500-luvun lopulla nykyisen Turkin lisäksi alueita Pohjois-Afrikasta, Lähi-idästä ja Ukrainan eteläosista sekä Kaakkois-Eurooppa aina Wienin porteille saakka.

– 1300-luvulla alkunsa saaneen imperiumin alamäki alkoi 1600-luvulla mutta varsinaisesti taru päättyi vasta 1922 nykyisen Turkin syntymiseen.

STT:n lähteenä muun muassa BBC

Unkarin, Kroatian ja Turkin edustajat muistivat keskiviikkona Szigetvarin linnaa vastaan vuonna 1566 käytyä taistelua. Hyökkäävä ottomaaniarmeija voitti koitoksen, mutta kärsi niin pahoja tappioita, että haave nopeasta marssista Habsburgien pääkaupunkiin Wieniin haihtui.

Ottomaaneja johtanut 71-vuotias Suleiman ei kaatunut taistelussa vaan kuoli teltassaan sairauteen jo yhteenoton aattona syyskuussa 1566.

Sydän kultauurnassa?

Puolitoista vuosisataa (1541–1699) kestänyttä ottomaanien valtakautta ei ole Unkarissa välttämättä muisteltu lämmöllä, mutta Suleimanin hauta saattaa muuttaa kaiken. Paikalliset päättäjät ovat jo varanneet tonttimaata hotelleille läheltä Szigetvarin linnaa.

Unkarilaisten toiveita ruokkii esimerkki Kosovosta. Tuhannet ihmiset matkustavat vuosittain Kosovo Poljeen, jossa ottomaaneja aiemmin johtanut sulttaani Murad kuoli taistelussa 1389.

Szigetvarissa kaivauksissa on löytynyt paitsi Suleiman Suuren hauta, myös paikalle rakennettu Turbekin kaupunki. Mekkaa kohden osoittamaan asteltujen rakennusten jäänteet vastaavat tarkasti vanhoja karttaesityksiä kaupungista, jonka Habsburgit aikanaan hävittivät.

Kaivaukset ovat kuitenkin yhä kesken. Todellinen tutkijoiden jättipotti olisi löytää kultainen uurna, joka perimätiedon mukaan sisältää Suleimanin sydämen. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.