Lauri Marjamäellä syytä hymyyn – naurahtaa Jokereissa kokemalleen yllätykselle: "Poikkeuksellinen kausi"

Jokerien päävalmentaja Lauri Marjamäki iloitsee, että helsinkiläisseura onnistui petraamaan runkosarjassa hänen ensimmäisestä KHL-kaudestaan. Takaiskuitta runkosarja ei kuitenkaan mennyt.

Jokerit sijoittui runkosarjassa läntisessä konferenssissa kolmanneksi, mikä oli pykälän paremmin kuin viime sesongilla. Jokerit myös keräsi neljä pistettä viime kautta enemmän yllettyään nyt 84 pinnaan.

Tänään sunnuntaina käynnistyviä pudotuspelejä ajatellen tilanne on sikäli ihanteellinen, että koko joukkue on terveenä. Perjantain harjoituksissa jäällä olivat kaikki pelaajat.

– Tämä on ollut poikkeuksellinen kausi: neljästä kahdeksaan pelaajaa on ollut poissa koko kauden. Ainakaan minulla ei ole ollut tällaista aikaisemmin, Marjamäki naurahtaa. 

– Kun tärkeimmät pelit lähestyvät, on tärkeää, että joukkue on terve. Halutaan kuitenkin pelata pitkää kevättä, niin kaikkia tarvitaan.

"Meininki päälle"

Ensimmäisenä haasteena Jokereilla on Lokomotiv Jaroslavl. Runkosarjarekordi ei ole helsinkiläisittäin lupaava, sillä Lokomotiv vei keskinäiset pelit voitoin 4–2. Jokerit onnistui kuitenkin viemään suurinta osaa noista otteluista ja luomaan maalipaikkoja siihen malliin, että lukemat olisivat siltä osin voineet olla toisinpäin.

– Joissain asioissa olimme aika paljon parempia kuin Loko, mutta meidän tehokkuutemme oli huono, Marjamäki kiteyttää.

Jokerien valmennus kävi nopean ja ärhäkästi karvaavan Lokomotivin pelaamista perjantaina pelaajien kanssa läpi. Muutoksiin Marjamäki ei koe runkosarjan otteluista tarvetta.

– Peli on hinkattu siihen kuntoon, mikä se on. Se on toiminut ja ollut hyvää. Totta kai ottelusarjan aikana tulee pieniä erikoistilannejuttuja tai joku yksittäinen juttu, jota voidaan säätää, mutta peli on pistetty muuten pakettiin.

Marjamäki haluaa ylipäätään pitää nysväämisen vähemmällä. Hän korostaa, että pelaajat ovat tässä kohtaa omassa tilassaan ja tiedostavat oman ruutunsa.

– Runkosarjassa valmentajia tarvitaan välillä aika paljon. Joutuu vääntämään ja kääntämään, välillä pitää ottaa steppejä taaksepäin. Nyt less is more ja on syytä ottaa itse pieni steppi taaksepäin. Tämä on pelaajien aikaa ja pelaajat nauttivat näistä. Omakin kokemus on, että hössöttäminen pois. 

Marjamäen puhe pulppuaa jopa tietynlaista lätkä-rock'n'rollia. 

– Käsijarru pois ja antaa palaa, että saataisiin sunnuntaina heti kunnon ote. Ei mennä katselemaan, miten peli lähtee rullailemaan ja kuinka tuo ja tuo pelaa. Aloitteet meille ja meininki päälle.

"Hyvä ei riitä, tarvitaan erinomainen"

Pelkkä perusmeininki ei Jokereilla päätyyn asti riitä, eikä Marjamäki sitä kiertele. Vuosi sitten tie katkesi jo ensimmäisellä pudotuspelikierroksella Moskovan Dinamoa vastaan.

Marjamäen katse on nyt tiukasti Lokomotivissa, mutta hän tiedostaa, että mestaruudesta taistellakseen olisi selätettävä TsSKA Moskovan ja SKA Pietarin kaltaisia hirmujoukkueita.

– Meillä ei riitä hyvä, me tarvitaan erinomainen. Jos vedämme vain hyvän kauden, emme pääse loppuun asti. Vaaditaan 16 voittoa, ja kaikki tietävät läntisen konferenssin kovuuden.

Marjamäki toteaa, että jo Lokomotiv on laadukas joukkue ja sen jälkeen vastassa olisi koko ajan kovempaa ja kovempaa nippua.

– Minun mielestäni tässä on just se hienous, voittamisen vaikeus ja haaste KHL:ssä. Nyt olemme sen äärellä ja nyt pitää löytyä se erinomaisuus. Ei kauhea einstein tarvitse olla, että vanhat kliseet erikoistilannepelaamisen ja maalivahtipelaamisen voittamisesta ovat kaikki kaikessa.

"Tällaisia pelottomia pelaajia"

Jokerien menestymismahdollisuuksista Marjamäellä on hyvä kutina. Hän kokee, että joukkue on nyt edelliskautta leveämpi. Jokerien sisällä on Marjamäen mukaan ollut "välillä liiankin kivaa", mutta nyt luonnetta on myös tullut lisää.

– Kun mennään pelaamaan ja ruvetaan voittamisesta puhumaan, pitää olla kova luonne. Sellaisia jätkiä meille on tullut ja sellaisia me tarvitsemme. 

Marjamäki nostaa perään joukkueensa luonneosastoa yksilöidysti esiin.

Veli-Matti Savinaista, Saku Mäenalasta, (Jesse) Joensuuta, (Marko) Anttilaa, (Henri) Ikosta, on tällaisia pelottomia pelaajia. Sillä on iso merkitys, kun tiedetään, mitä hommia pitää maalin eteen tehdä.

– Hyvä kutina ei auta, pitää ruveta tekemään.

Jokerit kohtaa Lokomotiv Jaroslavlin 1. pudotuspelikierroksen avausottelussa tänään sunnuntaina Hartwall Arenalla klo 16 alkaen.

Lue myös:

    Uusimmat