Jokereilla on edessään kaikkien aikojen KHL-sauma – taustalla poikkeava tilanne

7:04
Videolla juttua Jokereiden tiistain kotiottelusta Barys Astanaa vastaan.

Helsingin Jokerit on yksi Suomen kiekkokevään mysteereistä. Nyt sillä on kuitenkin huikea sauma tehdä jotain poikkeavaa.

Tiistai oli murheellinen päivä Helsingin Ilmalassa majaa pitävälle KHL-joukkueelle

– Ylivoimaisesti heikoin suoritus tällä kaudella, Jokereiden päävalmentaja Lauri Marjamäki tiivisti Barys Astana -ottelun MTV Urheilulle.

Heilahdus oli voimakas. Barys oli parempi peräti lukemin 5-1.

Vieläpä Helsingissä. Jokereiden neljän kotiottelun putken avauksessa.

Marjamäestä huokui hämmennys. Jokerit oli kuin varjo viime viikkojen versiosta.

– Voitimme Pietarin SKA:n ja meillä oli monta sellaista ottelua, jossa meidän pelimme oli todella korkealla tasolla. Esimerkkinä Tallinnassa pelattu ensimmäinen Severstal-ottelu. Heillä ei ollut mitään palaa siinä pelissä. Tuollaisella hetkellä voi tuntua siltä, että mehän marssimme pitkälle keväällä. Nyt taas tuntuu siltä, että mehän tipumme ensimmäisellä kierroksella. Pointti on se, että kumpikaan noista ei ole totta, vaan meillä on se koko kauden mittainen projekti, jossa pyrimme koko ajan parantamaan peliä. Vaikka olisimme voittaneet, niin meidän olisi pitänyt silti parantaa. Yhden pelin tulos ei saa vaikuttaa liikaa, pelaajiston puolelta Jesse Joensuu puhui painokkaasti.

Hairahdus

Jokereiden Barys-suorituksessa oli vivahteita menneestä. Syksystä.

– Ihan alussa meiltä puuttui intohimoa, tunnetta ja kamppailua. Meillä on niin kokenut joukkue, että emme oikein syttyneet niihin syksyn peleihin, Marjamäki sanoo avoimesti, muistellessaan kauden alkuvaiheita.

Samaa oli havaittavissa myös tiistaina. Jokerit ei ollut ytimessä.

Mutta ovatko tällaiset hairahdukset ja sukellukset osa kokonaiskuvaa? Kuten Joensuu, myös Marjamäki välttelee tekemästä liian isoja johtopäätöksiä.

– Ei tässä kyse ole siitä, ettemmekö tietäisi, että miten meidän pitää pelata, Marjamäki painotti.

Kyse oli sukelluksesta. Todellisuudessa Jokereiden peli on kehittynyt.

Kaksi viiden ottelun voittoputkea. Pelillisesti hyvinkin positiivisia jaksoja.

Jokereista on välittynyt se, että seura on menossa jotain kohti.

– Olemme saaneet peliä aika paljonkin eteenpäin – jollekin tasolle. Meillä on ollut samat ketjut jo vähän pidemmän aikaa, mikä on ollut selkeä muutos aiempaan verrattuna. Ylivoima on ruvennut toimimaan, (Janis) Kalnins on ollut maalilla hyvä. Olemme saaneet meidän puolustustiiveyttämme parempaan kuntoon. Tuossa on ollut paljon tekijöitä, että miksi meidän vireemme on ollut niin hyvä, päävalmentaja Marjamäki miettii.

Tämän lisäksi yksi auttava tekijä on ollut se, että Jokerit on saanut sairastuvalta apuja kehiin. Esimerkkinä toimii tanskalainen tähtihyökkääjä Nicklas Jensen, joka on joukkueensa tärkeimpiä pelaajia.

Silti. Jokerit on yhä repaleinen. Sairastuvalla on edelleen ruuhkaa.

– Toivon, että saisimme kaikki terveeksi. Meiltä on puuttunut koko kauden ajan avainpelaajia kokoonpanosta. Leveys on auttanut meitä todella paljon, mutta samalla fakta on se, että emme ole saaneet vielä sitä kaikkea potentiaalia tuonne jäälle, Jokereiden GM Jari Kurri sanoo.

Meidän voittava peli

Leveys on aivan uusi elementti Jokerit-miehistössä. Laatupelaajia on nyt jopa viiteen tai kuuteen kentälliseen. Loukkaantumisten takia eteen ei ole tullut sitä hetkeä, että Jokerit joutuisi jättämään kovia pelaajia kokoonpanon ulkopuolelle.

Tai niin, että Jokerit saisi muun muassa päävalmentaja Marjamäen peräänkuuluttamaa kierrätystä kokoonpanoonsa.

– Nyt on menty Nuori Suomi -linjalla: kaikki pelaavat. Se on vaatinut niin pelaajilta kuin valmentajilta enemmän, että saadaan kaikista potentiaali irti. Ei ole ollut sitä vaihtoehtoa, että voi heittää jonkun katsomoon, jos jota kuta ei kiinnosta tai joku pelaa huonosti. Toisaalta kolikolla on kääntöpuoli. Olemme olleet kovilla, mutta silti meidän jänteemme on kestänyt. Olemme pystyneet voittamaan kaikesta huolimatta, Marjamäki miettii.

Jokerit teki kesällä monia nimekkäitä hankintoja. Mikko Lehtonen, Petri Kontiola, Henrik Haapala, Veli-Matti Savinainen, muutama lueteltuna. Kauden aikana mukaan on liittynyt muun muassa viime kaudella NHL:ssä vieraillut Saku Mäenalanen.

– Vuosien saatossa meillä on ollut kapea rosteri. Se on joskus vähän kostautunut, pelaajahankinnoista vastaava Kurri myöntää.

Leveyden lisäksi Jokereilla on kärkiosaamista. Maalivahti Kalnins kuuluu koko sarjan parhaisiin veskareihin. Lehtonen on koko sarjan paras puolustaja ja hyökkäyksessä Jokereilla on muun muassa Jensenin ja Brian O’Neillin kaltaista tähtivoimaa.

Nimet tarvitsevat kuitenkin systeemin allensa.

Jokerit nojaa edelleen suomalaiseen peli-identiteettiin KHL-kaukaloissa. Erkka Westerlund, Jukka Jalonen ja Lauri Marjamäki ovat kaikki niin sanottuja Meidän pelin pyhiä suojelijoita. Nykyinen päävalmentaja Marjamäki on täten osa jatkumoa.

Miten suomalainen peli-identiteetti sitten toimii KHL:ssä?

– Mun mielestä hyvin. Varsinkin hyökkäyspelaamisen ja rakenteen osalta, Marjamäki näkee.

Marjamäki on kuitenkin havainnut, että pelkkä identiteetti ja sen optimaalinen toteutus ei riitä.

– Fakta on se, että venäläinen huippujoukkue puolustaa vielä paremmin kuin suomalainen joukkue. Se on vielä kurinalaisempi. Hyökkäyspelissä pystymme luomaan enemmän.

– Meidän viime kevään Moskovan Dinamo -sarja oli hyvä esimerkki. Jäimme viidellä viittä vastaan selvästi plussalle, mutta erikoistilannepelaaminen vuoti. Se itse identiteetti puree, mutta sitten kun ruvetaan pelaamaan entistä kurinalaisempaa ja entistä säntillisempää venäläistä joukkuetta vastaan, niin siihen liittyy vielä se, että tuomarilinja voi olla heidän puolellaan. Silloin meidän pitää löytää keinot hyökkäysalueen hyökkäyspeliin, että pystymme murtumaan vastustajan puolustuksen läpi, ja että saamme sitä kautta lisää ylivoimaa.

– Tuo oli isoin haaste ja yksi merkittävä lähtökohta tälle kaudelle, Marjamäki paljastaa.

Marjamäen mukaan Jokerit on saanut toivottuja ”voittavia elementtejä” mukaansa. Yksi osoitus tästä on se, että Jokereiden ylivoima on ollut KHL:n eliittiä.

Marko Mörkö on iso, Venäjän mörkö aiempaa pienempi

Jokereiden kohdalla kevät on yhtä mysteerin aikaa.

– Meidän kohdallamme palataan aina historiaan ja siihen, mitä tämä liiga on. Emme ole päässeet toista kierrosta pidemmälle kertaakaan. Minun aikanani olemme voittaneet vain kerran pudotuspelisarjan. Nyt meidän valmistautumisemme kääntyy noihin peleihin päin, pelaajiston puolelta Jesse Joensuu sanoo realiteeteista.

Isoin kysymys on se, että voiko Jokerit menestyä KHL:ssä? Tähän asti vastaus on ollut negatiivinen.

Alakysymys, mutta varsin merkittävä sellainen, on se, että voiko Jokerit voittaa jonkun jättiläisistä?

Eli Pietarin SKA:n tai Moskovan TsSKA:n. Jompikumpi näistä tulee lähes pakosta vastaan toisella pudotuspelikierroksella.

Joukkueen GM ja seuran pääomistaja Kurri vakuuttelee, että Jokereilla ei ole mitään ”ison seuran mörköpeikkoa”. Eikä SKA:n ja TsSKA:n yllä ole tällä kaudella aivan samanlaista monsterin tai voittamattomuuden leimaa.

– Sarja on ollut tosi tasainen. Edes SKA ja TsSKA eivät ole karanneet niin pahasti muilta. Se on tehnyt hyvää, koska se luo uskoa pienemmille seuroille, että nekin pystyvät pärjäämään pienemmillä budjeteilla. Se on terve juttu, Kurri nyökyttelee.

Tilanne on poikkeava. Aiemmin isot ovat olleet isoja ja pienemmät ovat jääneet ruikuttamaan rannalle.

Tämä tuo Marjamäelle hymyn huulille. Entistä vahvemmalla ja leveämmällä rosterilla operoivalla Jokereilla on kaikkien aikojen sauma voittaa jotain KHL:ssä.

– Voi melkein sanoa, että 10 joukkuetta ovat ihan samassa klimpissä. Äärimmäisen mielenkiintoista, Marjamäki herkuttelee.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja