Lauri Marjamäki viittaa kintaalla Venäjä-kysymykselle – Jokerit sillassa: "Me voitetaan tämä ottelu"

9:15
Jokerit joutui Lokomotiv-sarjassa kuilun partaalle hävittyään kolmannenkin ottelun – katso videolta taiston kohokohdat.

Jokerit on sillassa jääkiekon KHL:n ensimmäisen pudotuspelikierroksella Lokomotiv Jaroslavlia vastaan otteluvoitoin 0–3. Helsinkiläisseuran päävalmentaja Lauri Marjamäki nojaa siihen, että tilanne on hänen mukaansa jopa helppo.

Jokerit pelaa tänä keväänä kaikki pudotuspeliottelunsa vieraissa Venäjällä. Päätös syntyi Suomen viranomaisten kanssa ja KHL:n kanssa käytyjen keskustelujen jälkeen. Marjamäki ei halua kuitenkaan miettiä pelkän vieraspelaamisen vaikutuksia Jokereihin, vaan viittaa kysymykselle kintaalla.

– Minun mielestäni ei kannata edes ruveta miettimään tuollaisia asioita. Sarja on kesken, ja meillä on tiistaina peli. Keskitymme siihen, emmekä rupea miettimään tämmöisiä asioita. Kannattaa keskittyä siihen, mistä me pystymme nyt päättämään ja mihin me pystymme vaikuttamaan, eikä mitään, mitä ympärillä tapahtuu. Me olemme olleet tietoisia tästä ja haemme huippusuoritusta tulevaan otteluun, Marjamäki sanoo MTV Urheilulle videoyhteyden välityksellä.

Jokerit on majoittunut Jaroslavlissa tutussa hotellissa. Joukkueella on oma kerros ja ruokailutilat.

– Täällä on kaikki ihan hyvin. Ei siinä sen ihmeellisempää. Samaa ruokaa tulee. Yritetään välillä vähän vaihtaa ruokalistaa, että saataisiin jotain muutakin, niin kuin nyt (maanantaina) vapaapäivänä.

Tarkentavaan kysymykseen puuduttaneesta ruoasta Marjamäki vastaa ympäripyöreästi.

– Täälläkin on ihan normaali KHL:n ruokalaohjelma, ihan sama missä me ollaan. Mutta kun samat ruoat pyörivät tarpeeksi pitkään…

– Kaikki on kuitenkin toiminut hyvin, eikä ole mitään estettä, etteikö pystyttäisi pelaamaan hyvin. Se on jotain muuta puhetta, jos sieltä rupeaa hakemaan jotain syitä. Meillä on kaikki omissa käsissä, ja keskitytään siihen.

"Meille paljon helpompaa kuin vastustajalle"

Toistaiseksi Lokomotiv-sarjassa on nähty kaksi tiukkaa maalin peliä ja yksi ottelu, jossa läntisen konferenssin runkosarjan nelonen Lokomotiv tyrmäsi konferenssin runkosarjavitosen Jokerit täysin. Avauspelin Lokomotiv vei 1–0, seuraavan peräti 5–0, ja viimeisimmässä koitoksessa sunnuntaina voittaja ratkesi vasta jatkoerässä, mutta Lokomotiv oli jälleen etevämpi, tällä kertaa 3–2. Neljäs koitos on edessä tänään tiistaina.

– Ensimmäinen peli oli tosi tasainen, ehkä ehjin suoritus meiltä. Toinen ei ollut niin hyvä. Sunnuntaina oli taas mahdollisuudet voittoon, mutta kaksi tiukkaa peliä on kääntynyt maalin tappioiksi. Tietyllä tavalla nyt on helppo tilanne: voittaa yksi jääkiekko-ottelu, Marjamäki näkee.

Tilanne kysyy tiukkaa keskittymistä vain yhteen askeleeseen. Kiivettävänä on vuori, mutta jos katse jähmettyy alhaalta sen huipulle, matka voi näyttää jopa toivottoman pitkälle.

– Yleensä playoffeissa pitää olla aika lyhyt muisti. Valmistauduimme pelaamaan tässä sarjassa seitsemän peliä, missä järjestyksessä ne tulevatkaan. Uskon, että tämä on meille paljon helpompaa kuin vastustajalle.

– Olen ollut itse molemmissa tilanteissa. Tämän tilanteen kanssa on helppo elää.

Käsijarru pois päältä

Kolmatta kauttaan Jokereita valmentava Marjamäki on korostanut joukkueelleen juuri keskittymistä siihen, mihin se pystyy vaikuttamaan.

– Oma käyttäytyminen, pysyä vahvana ja positiivisena. Ei tässä sen ihmeellisempää.

– On voitettava yksi jääkiekko-ottelu tyylillä millä hyvänsä – oli se sitten onnenkantamoisvoitto tai mikä tahansa, sillä ei ole mitään merkitystä. Kun sen teemme, tiedämme, että sitten sarja on taas uusi.

Jokeriluotsi on pyrkinyt suitsimaan pakottavaa pitäisi-ajattelua.

– Joukkueessa oli kakkospelin jälkeen vähän turhautumista, kun emme saaneet yhtään maaleja. Oli sellaista, että meidän täytyy ja pitää. Sitä ajatusmallia pitää saada pois, kuten saimmekin edellisen pelin ensimmäisen erän jälkeen.

– Käsijarru pois päältä. Ei tässä mitään tarvitse ja pidä. Nautitaan siitä, että saadaan pelata jääkiekkoa ja näin kovia pelejä. 

Lokomotivin puolustus ei hevillä rakoile

Pelejä Jokereilla on pahimmassa tapauksessa tänä keväänä jäljellä vain yksi: Lokomotiv tarvitsee enää yhden voiton jatkopaikkaan. Pitkää pudotuspelikevättä toivova Marjamäki näkee joukkueessaan sekä hyvät aihiot että kehitettävän kokonaisuuden.

– Nähtiin viime pelissäkin, mihin me parhaimmillaan pystymme. Tosiasia on silti, että urheilu on sillä lailla rehellistä, että pitää tehdä asioita vielä paremmin ja työskennellä kovemmin, että on onnikin puolella.

Sarjan kahdessa ensimmäisessä ottelussa Jokerit jäi maaleitta, kunnes viime pelissä se onnistui kahdesti. Lokomotiv on kuitenkin runkosarjan tavoin osoittanut, ettei huippupaikoille sitä vastaan juuri murtauduta.

– Vastustaja puolustaa äärimmäisen kurinalaisesti ja päästi vähiten maaleja viisi-viisi-pelissä koko (runko)sarjassa. Oli viisi-viisi-pelissä paras joukkue.

– Nyt olemme saaneet viisi ylivoimakertaa eikä olla pystytty tekemään niistä. Ei me monta maalipaikkaa saada per peli heitä vastaan. Ainokaisista, joita saadaan, pitäisi pystyä tekemään.

Vaikkakin tätä pitäisi-ajattelua olisi vältettävä.

– Ei tämä ole varmasti helppo tilanne meidänkään kavereille, joilta odotetaan paljon maaleja. Yrittää sitä kautta taas keskittyä tekemiseen, puolustuspelaamiseen ja kamppailupelaamiseen, ja uskoa, että sieltä ne maalipaikat tulevat. Ollaan iloisia, että saatiin viime pelissä kaksi maalia, mutta valitettavasti se ei riittänyt voittoon asti.

"Ei me siinä olla"

Marjamäki ei arkaile myöntää, ettei Jokerien pelaaminen ole kokonaisuutena ollut kunnossa. Siinä missä peli virtaa aika ajoin rytmikkään jouhevasti, tulee Jokereille myös liikaa jaksoja, kun kontrolli katoaa.

– Rehellisesti meidän pelimme ei ole ollut sitä, mitä pitäisi olla playoffeissa. Turha sitä on kierrellä ja kaarella.

Vuosi sitten Jokerit eteni KHL:n läntisen konferenssin välieriin Pietarin SKA:ta vastaan, kunnes päätti keskeyttää kautensa koronaviruspandemian alettua jylläämään.

– Ajatellaan, missä Jokerit oli vuosi sitten, millaista jääkiekkoa pelasi. Ei me tällä hetkellä siinä olla, mutta meillä on ajoittain hyviä pätkiä.

Marjamäki korostaa, että jänne on saatava kestämään 60 minuuttia – tai tarvittaessa vaikka 120 minuuttia, miten kauan peli kestääkään.

– Edellisessä pelissä kakkoserä oli meidän ylivoimaista hallintaamme, mutta kokonaisuus ja koko suoritus ratkaisee, ja siinä emme ole olleet tarpeeksi hyviä.

"Katsotaan sitten taas, miten maailma makaa"

Maanantain valmistautumiseen kohti tämän päivän koitosta Jokereilla kuului Marjamäen mukaan lyhyt palaveri.

– Osa tuli hallille ja osa jäi hotellille. Tarvitsemme myös tuollaista hermoenergiaa. Tiistaina on kuitenkin iltapeli, ja tullaan hallille aamupäivästä.

Tuolloin käydään läpi kokoonpanot ja luodaan askelmerkkejä iltaan.

– Kaikki tietävät pelin hengen, että yhden pelin voitosta on kysymys. Ei ole mitään merkitystä, millä tyylillä se tulee, vaan me voitetaan tämä ottelu ja katsotaan sitten taas, miten maailma makaa, Marjamäki naulaa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja