Mainos

Lauri Karhuvaara Estonian onnettomuuspäivästä: Illalla ristin käteni

Juontaja Lauri Karhuvaara muistaa Estonian uppoamispäivästä melkein jokaisen minuutin. 20 vuoden takainen työpäivä on syöpynyt mieleen yhtenä uran raskaimmista ja koskettavimmista.

Lauri Karhuvaaran aamu alkoi 28. syyskuuta 1994 samalla tavalla kuin MTV3:n Huomenta Suomesta tutun juontajan tavallisestikin. Herätyskello soi kolmelta. Työpaikalla Helsingin Ilmalassa mies oli puolen tunnin päästä herätyksestä.

Hieman ennen Karhuvaaraa toimitukseen oli saapunut uutinen Itämerellä merihädässä olevasta laivasta. Vielä tuossa vaiheessa ei tiedetty, että kyseessä oli matkustajalaiva ja että se oli jo uponnut.

Kun Huomenta Suomi kello kuudelta alkoi, onnettomuuden laajuus alkoi hahmottua.

”Laivalla olisi voinut olla kuka tahansa meistä”

Moni suomalainen kuuli Estonian uppoamisesta juuri Karhuvaaran kertomana. Huomenta Suomi oli nimittäin vuonna 1994 Suomen ainoa aamu-tv-ohjelma. Myös lahden takana Virossa seurattiin turman uutisointia Huomenta Suomen kautta.

Karhuvaara kuvaa historiallista aamua työntäyteiseksi ja hyvin henkilökohtaiseksi. Sattuihan onnettomuus kotivesillä.

– Tuohon onnettomuuteen olisi voinut joutua kuka tahansa meistä. Se tekee uutisen ehdottomasti urani koskettavimmista. Sieluni silmin näen vieläkin esimerkiksi ne pelastusveneet, jotka kelluivat tyhjinä aamuhämärässä meressä, Karhuvaara muistelee.

"Lennart Meri itki haastatelussa"

Huomenta Suomi sai langan päähän muun muassa Viron presidentin Lennart Meren. Karhuvaara muistaa, että Meri itki haastattelussa. Se oli myös Karhuvaaralle kova paikka.

– Hän oli aivan järkyttynyt ja selvästi itkuinen. Hän myös kiitti suomalaisia pelastusavusta. Silloin minullakin oli vaikeuksia pitää tunteita kurissa.

Karhuvaara toteaa, että aamun järkyttävyydestä huolimatta päällimmäisenä oli tunne siitä, että ihmisille piti saada oikeaa tietoa tapahtuneesta.

Uutisaamussa merkittävään rooliin nousi pelastustoimia johtanut kommodori Raimo Tiilikainen.

– Myös hän koki, että kaikki tieto, mikä pystytään kertomaan, on ihmisille tärkeää. Myös se oli selvää, että kaiken tiedon oli oltava oikeaa. Tuollaisessa kriisissä ei saanut päästää vääriä huhuja liikkeelle.

Lähetyksen jälkeen iski tyhjyys

Kun kiihkeä, tiivistahtinen ja järkyttävä työaamu oli ohi, iski tyhjyys.

– MTV:n uutiskone jatkoi tietysti täysillä onnettomuusuutisten tekoa ja tietojen etsimistä. Monia meidän haastatteluistamme käytettiin myös muualla maailmassa. Aluksi pyyntöjä tuli naapurimaista ja myöhemmin isoilta tv-yhtiöiltä Yhdysvaltoja myöten. Oma olo oli ihan tyhjä.

Puoliltapäivin kotiin päästyään Karhuvaara ei pystynyt tekemään muuta kuin menemään maate. Uni ei kuitenkaan tullut silmään.

– Taisin silloin panna kädet ristiin. Näin se meni.

Huomenta Suomen lähetystä Estonia-aamulta Karhuvaara ei ole katsonut koskaan jälkeenpäin – eikä aio tehdä sitä vastakaan.

– Muistan tuon aamun ihan hyvin ilmankin.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja